Comuna Dumbrăveni a devenit din nou – pentru a câta oară? – centrul culturii și al spiritualității românești. Sâmbătă, cu ocazia celei de-a șasea ediții a festivalului „Poeții nemuririi noastre”, la Dumbrăveni au ajuns academicieni și oameni de cultură din mai multe regiuni românești. Chiar dacă vine de la Chișinău, academicianul Mihai Cimpoi se poate spune că a fost gazda simpozionului. Echilibrul și un ascuțit simț al umorului fac din Mihai Cimpoi o persoană căreia trebuie să-i acorzi atenția și respectul cuvenit.
De altfel, academicianul Mihai Cimpoi a avut un mesaj foarte clar referitor la acțiunea de la Dumbrăveni: „E o manifestare care se derulează sub semnul unității în spațiul românesc, lucru foarte important când vorbim despre unire și integrarea în spațiul european”.
Iar când s-a referit la spațiul românesc, academicianul Mihai Cimpoi a avut în vedere că la Dumbrăveni au ajuns oameni de cultură din stânga Prutului, dar și din nordul Bucovinei, precum și din România.
De la Cernăuți a ajuns academicianul Vasile Tărâțanu, care a vorbit despre problemele serioase cu care se confruntă populația românească. „În 1991 în regiune existau 91 de școli în limba română, iar acum au mai rămas doar 63, cu perspective de reducere. Trebuie să luptăm pentru a stopa acest fenomen pentru că altfel vom avea probleme în a ne apăra cultura și limba strămoșească”.
Venit de la peste 300 de km, de la Galați, poetul Viorel Dinescu este un prieten vechi al Dumbrăveniului, un loc pe care-l consideră o a doua casă.
„Cultura română este respectată și susținută aici la Dumbrăveni. Trebuie să avem respect față de valorile și poeții noștri pentru că doar așa nația noastră poate dăinui”, a mărturisit Viorel Dinescu. Acesta a criticat generația Facebook și crede că poeți precum Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Nichita Stănescu și Mihai Eminescu ar trebui să reprezinte adevăratele repere pentru viitor.
În același context s-a înscris și mesajul poetului Mihai Sultana Vicol, care a ținut să mulțumească „tuturor celor care au luptat pentru păstrarea limbii române”.
O carte eveniment despre Grigore Vieru este în pregătiri la Botoșani
Cu ocazia manifestării de sâmbătă, a fost prezentat în premieră un proiect extrem de ambițios. Este vorba de o carte de excepție dedicată poetului Grigore Vieru și care va vedea lumina tiparului cu bunăvoința și sprijinul avocatei Lili Bobu din Botoșani. Este vorba de o carte complexă, care va avea peste 3.000 de pagini și va conține versuri, manuscrise și imagini pe hârtie de calitate foarte bună.
Pe de altă parte, Mihai Chiriac, secretarul comunei Dumbrăveni, a făcut un apel către autoritățile din Moldova pentru implicare în dezvoltarea festivalului dedicat lui Grigore Vieru, o manifestare care a început timid la Pererita, locul de naștere al marelui poet de peste Prut.
Printre oaspeții celei de-a șasea ediții a festivalului „Poeții nemuririi noastre” s-a numărat și Maria Bajura, directoarea Gimnaziului „Adrian Păunescu” de la Copăceni, care a mărturisit că „mă simt la Dumbrăveni ca la mine acasă”.
Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni, și-a păstrat modestia-i proverbială și a mărturisit că se simte extraordinar alături de oameni care pot oferi atât de mult culturii și culturalității românești.
„Noi vom face posibil ca manifestările pe care le organizăm să capete valențe cât mai importante de la an la an. Ne bucură prezența oamenilor de cultură din nordul Bucovinei, din Basarabia, dar și din România și cred că avem cu toții de învățat de la ei”, a arătat Ioan Pavăl.








