La Casa de Cultură Gura Humorului s-a desfășurat, sâmbătă seara, în fața unei săli pline ochi, spectacolul de folk „Poclitaru 50”, manifestare ce a marcat împlinirea de către poetul Sorin Poclitaru a jumătate de secol de viață și lansarea volumului de poezie al cărui titlu a dat și numele spectacolului.
Prezentarea cărții a fost făcută de Alexandru Abdulbaki, prieten al poetului, cel care semnează, de altfel, și prefața volumului de poezie. Despre Sorin Poclitaru, pe care îl consideră ca fiind „detentorul celei mai gustoase metafore din poezia română contemporană de dragoste”, Alexandru Abdulbaki a mai spus că „este un autor complex, dar nu prin tematica generoasă, ci prin maniera aproape unică de a se raporta la cel care-l citește”.
„Durerea sa doare, iubirea sa iubește, iar asta îl face un poet ușor de parcurs, de înțeles, dar nu facil”, a spus Alexandru Abdulbaki, care a mai explicat că: „Sorin Poclitaru nu a fost instruit de nimeni pentru asemenea construcție și asta îl transformă într-un om deosebit. Poezia lui se trăiește. Dragostea lui este comună, pe înțelesul tuturor, așa încât ai putea avea impresia că, oricând, tu însuți ai putea să scrii asemenea lui. Numai că, de foarte multe ori, poezia lui își asumă o îndeletnicire aproape mistică, aceea de vindecare și, prin asta, un poet capricios, adesea infatuat, uneori infantil, cu reacții hiperbolizate, devine taumaturg, când vindecă de frig.”
Volumul „Poclitaru 50” conține cincizeci de poezii, iar prima poezie din carte se intitulează, simplu, „50”, și ne arată, chiar din prima strofă, optimismul și dragostea de viață a lui Sorin Poclitaru: „Hai du-te, timp, aleargă, eu n-am să plâng că pleci / În mine-i viu copilul ce îți râdea în față / Degeaba-mi zvârli în scârbă un număr gol: cincizeci / Când mie îmi rămâne în buzunare-o viață”.
După prezentarea volumului „Poclitaru 50”, a urmat spectacolul de folk, momentul cel mai așteptat de spectatori, deși Sorin Poclitaru, în stilul său caracteristic, le-a explicat că prezentarea lui Alexandru Abdulbaki este singurul moment important al serii.
Pentru momentul aniversar de sâmbătă seara, Sorin Poclitaru a invitat alături de el, la Gura Humorului, cinci cântăreți de folk, dintre cei mai bine de 100 care cântă pe versurile sale. Despre cei cinci, Sorin Poclitaru a spus că sunt artiștii cu care a colaborat cel mai mult de-a lungul vremii. Rând pe rând, au urcat pe scenă Vasile Mardare (Timișoara), Marius Matache (București), Ștefania Iacob (Botoșani), Emeric Imre (Cluj-Napoca) și Adi Beznă (Iași). Aproape trei ore, cei cinci folkiști au delectat publicul cu piese pe care spectatorii (buni cunoscători ai genului) le-au cântat, în dese rânduri, alături de cel de pe scenă. A fost un spectacol excepțional, care părea caracterizat de o anumită intimitate, generată nu doar de prietenia artiștilor cu Sorin Poclitaru, ci și de pasiunea pentru folk a publicului din sală. Și, bineînțeles, o mare parte dintre cântecele ce s-au auzit sâmbătă seara în sala casei de Cultură din Gura Humorului au fost pe versuri de Sorin Poclitaru.
Spectacol
„Poclitaru 50”
