Pagube

Ploile abundente din ultima perioadă au afectat mai multe culturi agricole în județ



Lanuri întregi de cartof au fost afectate de mana apărută în urma ploilor
Lanuri întregi de cartof au fost afectate de mana apărută în urma ploilor

Cantitățile mari de precipitații înregistrate în ultima lună în județul Suceava au afectat mai multe culturi agricole, creând pagube importante cultivatorilor. Cea mai afectată pare a fi în acest moment cultura cartofului, care, deși este un iubitor de umiditate, a suferit din cauza instalării manei și a atacului gândacului de Colorado. Recoltarea cerealelor păioase de toamnă a fost și ea întârziată din cauza ploilor repetate, culturile ajutate de ploaia interminabilă fiind cele de porumb și floarea-soarelui.
Cantitățile mari de precipitații au creat dificultăți dezvoltării unor plante
Precipitațiile din ultima perioadă au dus la realizarea unui echilibru și chiar depășirea acestui echilibru în ceea ce privește nivelul hidric la nivelul solului, existând astăzi un surplus de apă în unele zone ale județului. În urma cantităților mari de precipitații din cursul lunilor iunie și iulie, azotul din sol a fost spălat și nu a fost valorificat ca atare de cultură. În momentul în care nivelul optim de apă din sol a fost depășit, aceste cantități mari de precipitații au blocat aerul din sol, nemaiavând loc o aerare corespunzătoare a rădăcinilor în pământ. Prin urmare, procesele fiziologice care urmau să aibă loc la nivelul rădăcinii nu s-au desfășurat în condiții optime sau chiar s-au blocat.
Specialiștii speră că ploile se vor opri, iar optimul la nivelul solului va fi asigurat pentru perioada imediat următoare a lunii august.
Cultura de cartof a fost afectată în urma precipitațiilor abundente și de atacul gândacului de Colorado
Cartoful este o specie iubitoare de umiditate, dar nu la nivelul adus de precipitațiile din ultima perioadă. În condițiile de precipitații abundente care au fost, au apărut condițiile de favorizare a apariției bolilor și în mod deosebit a manei la cartof. Ea a fost favorizată de umezeala excesivă și de căldură.
Haralampie Duțu, directorul Direcției Agricole Suceava, ne-a explicat cum s-a produs fenomenul: ”Acolo unde nu s-au făcut tratamente pentru combaterea manei, tratamente care trebuiau făcute la intervale de timp mult mai scurte decât intervalul obișnuit, plantele au suferit și au pierdut foliajul (frunzele) și odată cu foliajul s-au dus și vrejii, ajungând ca la această dată să existe culturi de cartofi topite. Odată dispărută partea verde a plantei și bucătăria plantei s-a pierdut, nu mai pot fi așteptate acumulări la nivelul tuberculilor. Necazul mare este că în cazul acestor boli deja instalate din cauza precipitațiilor abundente, acestea se duc către tuberculi. Când boala a ajuns la nivel de tubercul, sămânța pentru anul viitor este deja în pericol. Din cauza ploilor, pe lângă mană s-au instalat și putregaiurile la cartof, care degradează tuberculii și apare un miros greu în plantație.”
Acolo unde cei care au cultivat cartoful au avut posibilitatea repetării ritmice a stropirilor, la această oră plantele sunt încă verzi și există șanse de producție bună și în acest an. În general, marii cultivatori au făcut tot posibilul și au ținut în mână cultura de cartof, chiar și în această vară ploioasă. Problemele au apărut în județ la micii producători, unde sunt puțini cei care au intervenit și unde pot fi întâlnite culturi de cartof topite în totalitate, mult prea timpuriu. De aceea, tehnologia cartofului recomandă plantarea acestuia în prima epocă a perioadei de însămânțări, acest lucru favorizând creșterea tuberculului până la mijlocul lunii iulie, când se poate instala mana.
O altă problemă majoră a fost creată culturii de cartof în acest an de către gândacul de Colorado, care, imediat după stingerea efectului insecticidului folosit pentru combaterea lui, a apărut din nou. Acolo unde nu s-a mai intervenit a doua oară pentru combaterea lui, au apărut culturi de cartof decimate de gândacul de Colorado.
Ploile din ultima lună au întârziat recoltatul cerealelor păioase, îngreunând condițiile de preparare a fânului pentru iarnă, însă au dus la o dezvoltare vegetativă deosebită a culturilor de porumb și floarea-soarelui, de la care sunt așteptate recolte bune în această toamnă.


Ploile abundente din ultima perioadă au afectat mai multe culturi agricole în județ
Ploile abundente din ultima perioadă au afectat mai multe culturi agricole în județ
Lanuri întregi de cartof au fost afectate de mana apărută în urma ploilor
Lanuri întregi de cartof au fost afectate de mana apărută în urma ploilor


Recomandări