Plantele vederii



Plantele vederii
Plantele vederii

Se folosesc pentru uz extern, de regulă sub forma infuziei combinate, având efecte antiinflamatoare oculare, antialergice, antiinfecțioase. Unele dintre aceste plante, de exemplu frunzele de corn, sunt creditate chiar cu o misterioasă proprietate de a vindeca boli cum ar fi miopia sau astigmatismul. Aceasta, în timp ce silurul a fost folosit, cu succes în unele cazuri, pentru tratarea cancerului localizat în apropierea ochilor, a tulburărilor de vedere care apar o dată cu vârsta și chiar pentru ameliorarea complicațiilor oculare grave ale unor boli cum ar fi diabetul sau scleroza multiplă. Iată în continuare câteva elemente despre folosirea acestor plante:
Prepararea infuziei combinate se face simplu, punând 1-2 lingurițe de pulbere de plantă uscată la macerat, în jumătate de pahar de apă, de seara până dimineața, când se filtrează. Maceratul obținut astfel se pune deoparte, iar planta rămasă se opărește cu o jumătate de pahar de apă clocotită și se lasă să se răcească, după care se strecoară. În final se combină cele doua extracte, obținându-se aproximativ un pahar de infuzie combinată, care se folosește pentru comprese și pentru spălături oculare.
– Silurul (Euphrasia rostkoviana) – se umezește un tifon cu infuzie combinată de silur (2 lingurițe la jumătate de pahar de apă) și se aplică pe pleoape vreme de o oră. Aplicația se repetă zilnic și este folosită contra bolilor tumorale cu localizare în zona oculară, contra afecțiunilor degenerative ale ochilor, contra conjunctivitelor și blefaritelor de natură infecțioasă.
– Albăstrelele (Centaurea cyanus) – se face după rețeta prezentată mai sus o infuzie combinată din flori de albăstrele, la care se adaugă apoi o linguriță rasă de sare. Cu acest preparat se fac spălături ale ochilor contra infecțiilor oculare, pentru încetinirea ritmului de evoluție a cataractei, pentru ameliorarea vederii în cazul diabetului. Este un remediu cu o eficientă dovedită pentru încetinirea ritmului de evoluție a hipermetropiei.
– Cornul (Cornus mas) – se prepară o infuzie combinată din două lingurițe de frunze uscate la un pahar cu apă, infuzie la care se adaugă o linguriță de sare. Se fac spălături oculare zilnice cu acest preparat, tratamentul durând minimum două luni. Indicația majoră este tratamentul miopiei, inclusiv al miopiei progresive.
– Mușețelul (Matricaria chamomilla) – florile sale sunt un puternic antialergic. Se aplică sub formă de comprese pe pleoape, contra blefaritei și a conjunctivitei alergice. Este eficient și ca adjuvant contra infecțiilor oculare de natură bacteriană (se folosește infuzia combinată, preparată din 3 lingurițe la un pahar de apă), precum și pentru atenuarea simptomelor herpesului ocular (se folosește împreună cu infuzia combinata de năpraznic). De asemenea, compresele cu mușețel sunt eficiente contra ochilor obosiți, contra durerilor de cap și de ochi produse de suprasolicitarea intelectuală.
Ochii și alimentele
Așa cum este bine cunoscut în medicina naturistă, nu putem însănătoși cu adevărat un organ sau un sistem dacă nu avem în vedere starea de armonie a întregului corp. În acest context, practic orice afecțiune oculară, cu excepția celor traumatice, are o cauză internă, o disfuncție la nivelul întregului organism, care trebuie corectată. Din acest motiv, trebuie avute în vedere în tratamentul bolilor de ochi nu doar terapiile locale, ci și cele care se adresează întregului organism. Iar în acest sens, dietoterapia este de primă importanță, existând câteva alimente medicament foarte utile pentru tratarea afecțiunilor oculare.
– Cătina – este campioana vitaminei A, vitamina numită și „retinol”, pentru că are un rol decisiv în procesele de hrănire și de regenerare care se desfășoară la nivelul ochilor. Pentru a preveni și a combate afecțiunile oculare se consumă fructe de cătină crude, amestecate cu miere, câte 20-30 de grame pe zi. Efecte vitaminizante au și anumite legume consumate crude, cum ar fi: morcovii, pătrunjelul, soia (germenii), năutul.
– Afinele, murele, coacăzele negre – toate aceste fructe conțin antociani, substanțe care protejează ochii de procesele de îmbătrânire, ajută la menținerea elasticității țesuturilor la acest nivel, îmbunătățesc vederea nocturnă. De asemenea, aceste fructe ajută la menținerea glicemiei la valorile normale, prevenind diabetul – o maladie care provoacă probleme oculare majore.
– Polenul de albine – conține aminoacizi esențiali, cu un rol extrem de important în procesele trofice care se desfășoară la nivelul ochilor. O linguriță de polen consumată zilnic asigură necesarul din acești aminoacizi, fiind un mijloc de prevenire și combatere a afecțiunilor oculare care apar o dată cu vârsta, precum și a celor care apar la copii.
Sursa www.formula-as.ro