Joi, 19 decembrie, elevele Liceului Teoretic Filadelfia – Edith Nichifor, Bianca Diana Nuțu și Sara Emilia Roșioru – coordonate de prof. Valerica Ignătescu, i-au prezentat lui Dumitru Bodea, directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Suceava, rezultatele obținute până în prezent în cadrul proiectului „Plante uitate – remedii pentru diabetici?”. Proiectul a obținut locul II la faza națională a Concursului Național de Știință și Tehnologie ROSEF, în septembrie 2019.
Plantele studiate au un bogat conținut nutritiv. Scorțonera are în compoziție minerale precum K, Ca, P, Fe, Na, vitaminele A, B1, E și C și conține compuși polifenolici cu efecte benefice asupra sănătății umane: antivirale, antialergice, antiinflamatorii. Tuberculii de topinambur conțin fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu, zinc, proteine, pectine, aminoacizi, vitaminele B1, B2 și C. Ambele plante conțin inulină, un polizaharid natural unic, cu 95% fructoză.
Prin experimente de laborator, elevele au evidențiat prezența inulinei în aceste plante.
Dacă topinamburii au fost cultivați cu succes de către echipa de proiect, scorțonera nu a dat roade, de aceea elevele au cerut sprijin specialistului Dumitru Bodea.
Acesta cunoștea topinamburul, dar nu și scorțonera. De asemenea, a răspuns cu amabilitate întrebărilor adresate de către Edith Nichifor și Bianca Diana Nuțu.
Î. Credeți că ne-ați putea ajuta în cultivarea scorțonerei? Menționăm că am cerut asistență Direcției Generale de Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale care ne-a îndrumat spre o stațiune de cercetare. Noi ne-am gândit la dumneavoastră.
R. Noi suntem dispuși ca în cadrul laboratorului de ameliorare la cultura cartofului din cadrul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Suceava să luăm în studiu cele două plante și să urmărim reacția lor la condițiile pedoclimatice din zona noastră. Pașii următori vor urmări tehnologia de cultură a celor două plante, iar în faza finală vom realiza determinări ale inulinei,fibră solubilă ce are o mulțime de beneficii asupra sănătății, incluzând controlul glicemiei, al greutății și menținerea sănătății digestive.
Î. Noi am început cercetarea cu topinamburi și scorțonera cumpărate de la o persoană din județul Satu Mare, am continuat cu topinamburi cumpărați de la supermarket și scorțonera adusă din hipermarket din Germania. Când credeți că vom putea consuma din producție proprie?
R. După cum am văzut din prezentarea și fotografiile voastre, topinamburii, cunoscuți ca și napii porcești, se cultivă și se înmulțesc foarte ușor, deci nu ar fi o problemă în cultivarea lor. Ei trebuie promovați, readuși în atenția oamenilor cărora trebuie să li se prezinte beneficiile consumului: controlarea apetitului și ajutor în reducerea numărului de calorii consumate zilnic prin diminuarea senzației de foame, inulina poate ajuta la îmbunătățirea controlului glicemiei în cazul persoanelor pre-diabetice sau a celor care suferă de diabet de tip II după cum spun cercetările.
Despre scorțonera, o să încercăm să vedem ce rezultate obținem pentru că este o rădăcinoasă chiar gustoasă.
„Plante uitate – remedii pentru diabetici?”, proiect propus de elevi de la Liceul Filadelfia
