Acțiune

Plângere penală împotriva prefectului Sinescu, din partea Agenției Naționale de Integritate



Sinescu: Deocamdată știu doar că s-a stabilit că nu există un conflict juridic
Sinescu: Deocamdată știu doar că s-a stabilit că nu există un conflict juridic

Agenția Națională de Integritate (ANI) a făcut plângere penală împotriva prefectului de Suceava, Florin Sinescu, pe motiv că acesta nu l-a eliberat din funcție pe primarul comunei Udești, Săvel Botezatu. Reprezentanții ANI și-au motivat plângerea pe prevederile Noului Cod Penal, intrat în vigoare la data de 1 februarie 2014, potrivit căruia nerespectarea hotărârilor judecătorești constituie infracțiune și este pedepsită cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, ieri, că nu comentează această situație și că așteaptă mai întâi motivația Curții Constituționale, care a decis că în cazul „Sinescu – Instanță judecătorească” nu există un conflict juridic.
„În funcție de motivarea Curții Constituționale, voi decide. Curtea Constituțională tocmai a stabilit că eu nu trebuia să pun această hotărâre în aplicare. Dacă în motivație este stipulată necesitatea să emit ordinul de încetare a mandatului primarului de Udești, o voi face. Deocamdată știu doar că s-a stabilit că nu există un conflict juridic”, a precizat Sinescu.
Hotărârea instanței nu stabilește sarcini clare pentru prefectură
Curtea Constituțională a României a respins, miercuri, cererea Consiliului Superior al Magistraturii prin care se solicită soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională în ceea ce privește refuzul prefectului Sinescu de a emite ordinul de încetare a mandatului de primar pentru Săvel Botezatu, ca urmare a conflictului de interese. Conflictul de interese a fost constatat de ANI în 2012, agenția sesizând Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava și solicitând și luarea unor măsuri complementare. Inspectorii ANI au susținut că nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție a primarului de Udești, iar în plus ar fi necesară și interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului. Parchetul Curții de Apel Suceava l-a sancționat pe primar cu o amendă administrativă de 1.000 de lei și a dispus scoaterea de sub urmărire penală. În paralel, Botezatu a contestat și la Curtea de Apel Suceava raportul ANI, iar instanța a constatat că acesta a primit amenda administrativă din partea procurorilor și a închis dosarul. Nimeni nu a făcut recurs la soluția Curții de Apel Suceava, astfel încât Săvel Botezatu a rămas doar cu acea amendă, achitată deja, și fără vreo altă interdicție.
Din punctul de vedere al Prefecturii Suceava, instanța nu a stabilit obligații clare cu privire la punerea în aplicare a prevederilor raportului ANI și nu a stabilit obligații în sarcina Prefecturii.



Recomandări