Un amplu exercițiu de simulare a unui incident la aterizarea unui avion de pasageri a avut loc joi la prânz, pe pista Aeroportului „Ștefan cel Mare” Suceava. O aeronavă cu 32 de pasageri la bord a fost nevoită să aterizeze forțat pe pista aeroportului sucevean, după ce trenul de aterizare al acesteia s-a defectat în timpul zborului. În urma manevrelor de aterizare, aeronava a luat foc pe pista aeroportului, iar pentru ca întregul scenariu să necesite o intervenție cât mai complexă, aeronava s-a ciocnit pe pista aeroportului cu o alta, al cărei pilot a făcut o manevră greșită. Peste 150 de salvatori și mai mult de 20 de autospeciale de intervenție au acționat pentru salvarea victimelor și îndepărtarea urmărilor gravului accident.
Desfășurare impresionantă de forțe pe pista aeroportului
Exercițiul a debutat în jurul orei 12.00, odată cu aterizarea avionului pe pista aeroportului. Petardele care au împrăștiat un fum dens și colorat au anunțat producerea unui incendiu în zona trenului de aterizare al avionului ieșit de pe pistă. Imediat după oprirea avionului, ușile de evacuare s-au deschis, o parte dintre pasagerii avionului reușind să se autoevacueze din interior, fugind spre aeroport. O parte dintre victime au rămas captive în interior și au avut nevoie de intervenția promptă a Serviciului Privat pentru Situații de Urgență al Aeroportului, primul care a ajuns la locul incidentului aviatic.
În același timp au fost anunțate serviciile profesioniste de intervenție în astfel de situații, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava, Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ), Inspectoratul Județean de Jandarmi și alte instituții care au rol de sprijin în astfel de situații limită. După alertarea făcută asupra incidentului aviatic de pe aeroport, au ajuns în scurt timp autoutilitarele aparținând ISU Suceava, precum și echipajele de ambulanță SMURD și SAJ. Rând pe rând, cei rămași în interiorul avionului au fost preluați de echipajele ambulanțelor sosite la locul intervenției, iar pompierii au început stingerea cu toate utilajele din dotare.
Generalul de Brigadă Ion Burlui, inspectorul-șef al ISU Suceava, ne-a declarat: ”În cadrul acestui exercițiu au fost stabilite practic trei situații tactice. Este vorba de nedeschiderea trenului de aterizare la o aeronavă cu 32 de pasageri, urmată de incendiul produs la cea aeronavă și de evacuarea victimelor din interior, noi luând în calcul și o manevră greșită a unei aeronave de pe pista aeroportului, care s-a ciocnit cu cea care a aterizat forțat. În urma accidentului aviatic am declanșat din cauza numărului mare de victime planul roșu de intervenție, iar la nivelul spitalului județean s-a declanșat planul alb de intervenție.”
Simulare din care toți cei implicați au avut ceva de învățat
Exercițiul a fost organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, în colaborare cu Regia Autonomă Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava, alături de care au mai participat, cu atribuții specifice, Instituția Prefectului – județul Suceava, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava, Centrul de Coordonare SAR-ROMATSA, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași, Unitatea de Primire Urgențe Suceava, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava, Serviciul Român de Informații și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență ale orașelor Suceava și Salcea, precum și al comunei Adâncata.
Prefectul Județului Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat: ”Este un exercițiu care își propune să verifice modul în care colaborează, relaționează toate structurile care au competențe într-un asemenea accident aviatic. Este benefic că preocuparea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava acoperă mai multe zone de risc de pe raza județului, anul trecut având un exercițiu complex și la nivelul spitalului județean. Aici pe aeroport este un exercițiu care presupune simularea unei situații cu mare probabilitate de a se întâmpla în realitate.”
Obiective atinse în urma simulării intervenției în cadrul accidentului de la aeroport
În afara obiectivelor propuse și atinse în timpul exercițiului tactic de către salvatorii ISU și celelalte echipe de intervenție, acțiunea și-a propus și verificarea nivelului de pregătire al personalului de intervenție în situații de urgență, din cadrul aeroportului. Ioan Măriuța, directorul Aeroportului Suceava, ne-a declarat: ”E prima dată când văd o asemenea desfășurare de forțe pe un plan roșu de intervenție. A participat și Serviciul Privat pentru Situații de Urgență al aeroportului, noi intervenind în primă fază până când ajung forțele de la ISU Suceava. Acest serviciu privat al aeroportului este format din 15 membri și trei autospeciale ultraperformante de intervenție, cu apă și spumă”.
La rândul său, Viorel Seredenciuc, vicepreședinte al Consiliului Județean, a ținut să încheie: ”Nu ne dorim astfel de evenimente, dar din păcate ele se pot întâmpla oricând și atunci este bine să prevenim și să facem astfel de exerciții, astfel încât atunci când se produc, pagubele să fie minime.”

