Ingrediente:
Pentru aluat:
– 3 căni de făină (căni mari de 250 ml)
– 1 cană apă călduță (sau cât cuprinde aluatul)
– 1/2 căniță de ulei
– sare (după gust)
– 1 plic drojdie uscată (sau 1 pachet mic, drojdie proaspătă)
Pentru umplutură:
– 1 ceapă medie
– 300 g măsline fără sâmburi
– piper
– apă
Mod de Preparare:
Aluatul – Din toate ingredientele se frământă aluatul. Drojdia uscată nu se lasă la crescut înainte, se amestecă direct cu făina și apoi se pun treptat restul ingredientelor. Întâi amestecați drojdia cu făină, adăugați sarea, apă – puțin câte puțin, și abia la sfârșit uleiul.
Umplutura– Se toacă ceapa și măslinele mărunt. Se pun la călit fără ulei, într-o tigaie de teflon. După câteva secunde, se adaugă cam o cană de apă și se lasă să fiarbă până când scade toată apa. (operațiunea nu durează mai mult de 10 minute)
Atenție!Nu adăugați sare în umplutură. În general, măslinele sunt deja destul de sărate.
După preferință, puteți adăuga în umplutură mărar sau pătrunjel. Când a scăzut apa, se lasă la răcit umplutura (nu e necesar să se răcească de tot, între timp vă puteți ocupa de aluat).
Se împarte aluatul în 3 părți egale. Se întinde o foaie subțire și se pune o treime din umplutură pe margine, se rulează, se unge cu apă sau ulei, și se pune în tava mare a aragazului. Se procedează la fel cu restul de aluat. Se dă tava la aragazul încins la 200 grade, timp de 20 minute.
După 20 de minute, plăcinta e moale și coaptă.
Chiftele de post
Ingrediente:
1 cutie ciuperci
2 cartofi potriviți
2 linguri orez
2 cepe mici
boia
pătrunjel
sare, piper
ulei
3 linguri făină
Mod de preparare:
Cartofii se curăță și se fierb. Separat, se fierbe orezul. Ceapa tocată se călește. Cartofii fierți se scurg, se pasează și se amestecă cu orezul fiert, ceapa călită, pătrunjelul tocat și ciupercile date prin mașina de tocat. Se adaugă boia, sare și piper.
Din compoziția rezultată se fac chifteluțe care se dau prin făină și se prăjesc în ulei. (Sursa: http://www.e-sana.ro/)