Rețetă de post

PLĂCINTĂ CU MERE



Ingrediente:
10 mere mari, preferabil moi
8 linguri de zahăr vanilat
1 linguriță de praf de scorțișoară
200 ml apă minerală
500 grame de făină
8 linguri de ulei de măsline
50 grame de margarină vegetală
Mod de preparare:
Se prepară aluatul din apă minerală, făină și ulei de măsline. Se frământă până când nu se mai lipește de mâini și devine o cocă omogenă;
Se păstrează trei linguri de făină care se amestecă cu margarina vegetală;
Se ia un praf de făină și se întinde pe masă. Atenție! Masa trebuie bine spălată înainte și dezinfectată;
Se întinde o foaie din aluat pe masa pudrată cu făină, făcând tot posibilul ca foaia de aluat să fie cât mai subțire;
Se întinde pasta de margarină cu făina peste foaia de aluat;
Se împachetează foaia de aluat cu umplutura din margarină înspre interior;
Se ia foaia de aluat împachetată și se ține la frigider timp de o oră;
Se rad cele 10 mere subțire (pe partea mică a răzătoarei);
Se ia acum cratița mare în care se pun merele rase și zahărul, presărându-se pe deasupra praful de scorțișoară;
Se pune cratița la foc mic și se lasă pentru a se evapora sucul lăsat de mere;
Se scoate de la frigider foaia de aluat, abia atunci când sucul merelor s-a evaporat;
Se unge o tavă cu ulei de măsline și se presară un praf de făină uniform pe tavă;
Coca se împarte în două foi și se întinde mai întâi una dintre foi pe tavă;
Se pun merele peste prima foaie și apoi se pune cea de-a doua foaie peste, este mai bine să nu se facă contact între cele două foi de aluat;
Se bagă plăcinta la cuptor cu cuptorul bine încins și se ține cam 45 de minute, până când s-a rumenit;
Plăcinta cu mere se servește după ce s-a răcit puțin, tăindu-se în pătrățele. (Sursa: www.ele.ro )



Recomandări