Ingrediente:
500 g de făină, 3 linguri de ulei, o linguriță de sare, 150 ml. apă călduță, 1,5-2 kg. de mere, 5 linguri de zahăr, o lingură rasă de scorțișoară pisată, griș
Mod de preparare:
1. Cum se pregătesc merele:
Se spală, se curăță de coajă, se rad pe răzătoarea cu ochiuri mari, se storc de zeamă bine de tot, se pun într-un castron, se amestecă cu cele cinci linguri de zahăr și cu scorțișoara.
2. Foile
Se pune făina într-un castron, se face loc la mijloc și se pune uleiul, sarea și apa. Se amestecă întîi cu lingura, iar cînd începe să se lege, se frămîntă bine cu mîna. Se face o cocă potrivit de moale. După ce a fost bine frămîntată, coca se bate de masă și se lasă zece minute la un loc cald, dar nu umed, acoperit cu un șervet cald sau cu o cratiță încălzită (de preferat ultima variantă).
Se împarte coca în două, se întinde foaia subțire, cu vergeaua din lemn, se mai întinde și cu mîna pe unde este mai groasă. Trebuie să iasă o foaie foarte subțire. Se lasă să se usuce cîteva minute. La fel se procedează cu cealaltă foaie.
Se ia prima foaie, se unge cu ulei și apoi se pun merele la mijloc, cu lingura, în grămăjoare mici, ici și colo (nu la raînd), intercalate, astfel încît acoperirea să fie uniformă. Se presară griș peste grămăjoarele de mere și se acoperă grămăjoarele de mere cu părțile marginale foii neacoprite. După aceea, se face sul, se taie în două și se pune în tava unsă cu ulei. Se procedează în mod identic cu cealaltă foaie. Cele patru suluri din tavă se ung pe deasupra cu ulei, cu ajutorul unei pensule (sau cu pana).
Se bagă tava la cuptor (bine încins). Plăcinta se coace timp de o oră la foc moderat.
Cînd e gata coaptă, se scoate din cuptor, se lasă 10 minute, după care se presară cu zahăr pudră și se taie bucăți dreptunghiulare. (www.infobrasov.net)