Ingrediente:
Foaie: 1 kg făină, 800 gr. margarină, 2 pliculețe de zahăr vanilat, 2 pliculețe de praf de copt, 100 ml oțet, puțină apă (cca 100 ml)
Umplutura: 1 ½ kg de mere, zahăr, scorțișoară
Mod de preparare:
Se amestecă praful de copt și zahărul vanilat cu făina, apoi se amestecă cu margarină și oțetul și cu apă. Se frământă bine aluatul obținut, se lasă 10 minute la frigider, după care se scoate și se împarte în 2 sau 3 bucăți și fiecare se întinde și se face foaie. Prăjitura poate avea două sau trei foi, dar cantitățile date sânt pentru două foi de mărimea tăvii de acasă. Tava se unge foarte ușor cu ulei, se tapează puțin cu făină și apoi se pune prima foaie în ea și se înțeapă din loc în loc cu o furculiță și apoi se lasă 5 minute la cuptor, în mijloc (doar prima foaie pe tavă!). Când se scoate, se adaugă merele curățate de cotor, spălate, rase și stoarse și amestecate cu zahăr și scorțișoară după gust. Acestea se întind uniform pe toată suprafața foii. Peste ele se adaugă a doua foaie care se înțeapă cu furculița din loc în loc și apoi se bagă tava înapoi la cuptor și se ține 30 de minute la foc potrivit.
După ce se răcește, se servește presărată cu zahăr pudră. (www.gustos.ro)
