De la cuțit la glonț

Pistoale împărțite veterinarilor, pentru sacrificarea porcilor din gospodării



Dulgheru: Oamenii pot renunța la cuțit doar dându-și seama de avantajele asomatorului
Dulgheru: Oamenii pot renunța la cuțit doar dându-și seama de avantajele asomatorului

Încă de când țara noastră a aderat la Uniunea Europeană, pe hârtie, nici un porc nu mai poate fi sacrificat prin înjunghiere, așa cum o „cere” tradiția de la noi. Sunt prevăzute și amenzi pentru acest mod de sacrificare considerat inuman, însă, cel puțin în județul nostru, asomatoarele sau pistoalele, cum sunt denumite popular, nu au fost folosite decât în abatoare. Abia acum se fac primii pași pentru schimbarea lucrurilor, pași pe care îi vor face medicii veterinari.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a achiziționat recent opt pistoale pentru sacrificarea porcilor, armele cu glonț captiv urmând a fi distribuite în zilele următoare medicilor zonali de liberă practică din județ. Bineînțeles, cu acestea se va putea sacrifica un număr redus din totalul porcilor ce vor ajunge în acest an pe masa de Crăciun, însă se speră ca acțiunea să fie doar un prim pas în obișnuirea oamenilor cu acest mod de sacrificare.
Doctorul Petrea Dulgheru, șeful DSVSA Suceava, a ținut să lămurească din capul locului că medicii veterinari nu au obligația de a sacrifica animale, ci fac acest lucru doar pentru ca oamenii să se convingă de avantajele asomării.
„Întrucât în ultimii ani nu s-a mișcat nimic pe această linie, am adus aceste opt asomatoare și, funcție de solicitări, am putea să mai achiziționăm. Ideea este să le arătăm oamenilor care sunt avantajele acestora și apoi măcar unul din fiecare sat să-și cumpere un astfel de asomator”, a explicat Dulgheru.
Cum funcționează asomatoarele și ce avantaje prezintă
Pistoalele pentru sacrificarea porcilor au un principiu foarte simplu de funcționare. Sunt apropiate de fruntea animalului și, după declanșare, o capsă de opt milimetri pătrunde în cutia craniană, omorându-l instantaneu. Prin acest mod de sacrificare, explică sanitar-veterinarii, nu numai că se respectă legislația în vigoare, dar nu este nevoie de mai mulți oameni care să țină porcul, iar carnea animalului omorât instantaneu este mai fragedă.
„Chiar dacă Directiva UE prevede clar că în nici un stat membru nu se sacrifică animale decât cu asomator, trebuie să admitem că în România reală lucrurile stau puțin altfel și cred că oamenii pot renunța la cuțit doar dându-și seama de avantajele asomatorului”, a spus directorul DSVSA. Altfel spus, gospodarii care își vor înjunghia și în acest an porcii, în bătătură, nu prea au cum fi constrânși să renunțe la acest mod de sacrificare. Cei care vor apela la medicii veterinari cu pistoale vor trebui să scoată din buzunar 20-25 de lei, pentru scarificarea unui animal.
Pistoalele s-au ieftinit și nu mai necesită aviz de la Poliție
Mai trebuie spus că prețul acestor asomatoare a scăzut foarte mult față de acum doi-trei ani, când pentru achiziționarea unuia era nevoie de câteva sute de euro bune. Sunt asomatoare ale căror prețuri pleacă de la 800-1.000 de lei, cu tot cu un set de 150 de capse, cum este cazul celor achiziționate de Direcția Sanitar Veterinară.
Mai mult, acum nu mai trebuie avize de la Serviciul de Arme și Substanțe Toxice din cadrul Poliției, proprietarul având doar obligația de a declara că a cumpărat un astfel de produs.