Rețete de post

Piftele de post



1 cutie ciuperci, 2 cartofi potriviți, 2 linguri orez, 2 cepe mici, boia, 1 legătură pătrunjel, sare, piper, ulei pentru prăjit, 3 linguri făină.
Cartofii se curăță și se pun la fiert. Separat, se pune la fiert orezul. Ceapa tocată se călește puțin. Cartofii fierți se scurg, se pasează și se amestecă cu orezul fiert, ceapa călită, pătrunjelul tocat și ciupercile date prin mașina de tocat. Se pune boia, sare și piper. Din compoziția rezultată se fac chifteluțe care se dau prin făină și se prăjesc în ulei încins. Se servesc calde.
Mîncare de cartofi la cuptor
1/2 kg cartofi, 2 cepe, 3 linguri pastă de tomate, 2 linguri orez, ulei, condiment Delikat, 2 ardei gras, 5 boabe de piper, 3 foi de dafin, pătrunjel proaspăt.
Cartofii se curăță și se taie rondele, ceapa se toacă, la fel ardeii. Într-o cratiță se pun cîteva linguri de ulei, cartofii tăiați rondele, ceapa, ardeii, piperul, foile de dafin, pasta de tomate dizolvată cu apă și deasupra, orezul spălat bine. Peste mîncare se pune 1 lingură de condiment Delikat și apă cît să o acopere și se dă la cuptor, la foc potrivit. Mîncarea este gata cînd orezul este fiert. Dacă mai este nevoie, se completează cu apă. După ce se scoate de la cuptor, se presară pătrunjel tocat deasupra.
Cartofi cu ardei la cuptor
500 g cartofi, ulei, 1 ceapă, 1 ardei gras, 1 linguriță muștar, sare, piper, concentrat Delikat, 1 linguriță muștar, 100 g pastă de tomate, pătrunjel verde
Cartofii curățați se taie felii. Ceapa se toacă mărunt și se pune la călit în ulei împreună cu feliile de cartofi. Cînd ceapa devine sticloasă, se adaugă ardeiul tocat, muștarul și 300 ml supă făcută cu Delikat. Se lasă să fiarbă pînă se înmoaie ardeii. Dacă mai trebuie zeamă, se completează cu supă. Cînd sînt bine fierți cartofii, se adaugă pasta de tomate, se sărează și se piperează și se dă mîncarea la cuptor pentru 15 min. Se presară pătrunjel tocat deasupra. (www.litoralulromanesc.ro)