11 piese arheologice din colecțiile Muzeului Bucovinei se află între cele 445 de exponate care alcătuiesc expoziția-eveniment de la Muzeul Național al Chinei din Beijing.
Expoziția reprezintă primul eveniment de acest gen organizat în China în ultimii 66 de ani
Expoziția, cu genericul „Comorile României”, care se va deschide pe data de 28 ianuarie a.c., constituie un proiect major în cadrul Programului de cooperare culturală dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze pe anii 2013-2016, program semnat la București în toamna anului 2013.
Expoziția reprezintă primul eveniment de acest gen de o asemenea anvergură care reunește piese reprezentative de arheologie preistorică, clasică și medievală, precum și piese de artă medievală românească, organizat în China în ultimii 66 de ani.
Din cele 30 de piese propuse de Muzeul Bucovinei, organizatorii au selectat 11 piese arheologice
Așa cum ne-a spus dr. Monica Dejan, șef serviciu Arheologie din cadrul Muzeului Bucovinei, din cele 30 de piese propuse pentru această expoziție au fost selectate și acceptate de organizatori (Muzeul Național de Istorie a României – MNIR și Muzeul Național de Artă al României – MNAR) 11 piese arheologice, preistorice și medievale (vase ceramice, un sceptru din piatră, textile arheologice, bijuterii).
Este vorba, așa cum a subliniat ea, de „piese reprezentative” pentru care s-au întocmit fișe cu toate datele de identificare, care se vor regăsi în catalogul expoziției.
Între cele 11 exponate de la Beijing, care provin din colecțiile Muzeului Bucovinei, se află un sceptru din piatră (piesă preistorică din sec. 15-12 î.Hr., descoperită la Ițcani/Suceava), câteva vase ceramice de import, de tradiție bizantină (de la sfârșitul sec. al XV-lea, descoperite în săpăturile efectuate pe str. Dragoș Vodă din municipiul Suceava), o cahlă cu însemne heraldice – stema Moldovei (din sec. al XV-lea, descoperită la Baia), un vas liturgic/aghiasmatar (piesă medievală din sec. al XVI-lea), un ac de voal din aur în formă de porumbel (podoabă descoperită la Probota, care a fost expusă în Sala Tezaur a Muzeului de Istorie din Suceava), precum și două textile arheologice, o cămașă și o bonetă (din sec. al XVI-lea, care provin tot de la Probota).
Expoziția reunește piese care provin din colecțiile păstrate în 30 de muzee din România
Expoziția „Comorile României” reunește piese care acoperă circa treizeci de milenii de evoluție umană și civilizație în spațiul românesc (din paleoliticul superior până la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea), care provin din colecțiile păstrate în 30 de muzee din România.
În expoziție sunt prezente obiecte de patrimoniu care reflectă atât bogăția culturală a tuturor regiunilor istorice românești, cât și moștenirea culturală a minorităților etnice care viețuiesc, de multe secole, alături de români (maghiari și germani).
Comisarii generali ai proiectului sunt dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al MNIR, și Ileana Ruxandra Theodorescu, director general al MNAR.
Expoziția va fi deschisă la Beijing până la sfârșitul lunii martie a.c., urmând a fi apoi itinerată la Muzeul Provinciei Sichuan, din Chengdu.



