Sucevenii din locuințele racordate la sistemul centralizat de încălzire riscă să petreacă sărbătorile de iarnă în frig, dacă ritmul încasării facturilor de la populație nu crește și dacă operatorul de transport și distribuție a agentului termic nu va da banii mai departe, către producătorul Bioenergy.
Ieri, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a avut o nouă întâlnire cu primarul municipiului reședință de județ, Ion Lungu, și conducerea firmei care produce energia termică, Bioenergy, pe tema asigurării căldurii și apei calde în oraș, iar concluzia a fost similară cu cele de la întâlnirile precedente: trebuie să crească sumele încasate de la populație. Concomitent, banii pe facturi trebuie să și ajungă de la Termica la Bioenergy, adică operatorul de transport și distribuție a agentului termic ar trebui să achite marfa cumpărată. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, luna trecută, când Termica, deși a încasat de la populație 700.000 de lei pentru energia termică livrată, către Bioenergy nu a dat nici un leu din această sumă. Ultima plată din banii încasați de la populație a fost în data de 23 octombrie a.c..
Cele mai mari cheltuieli la Termica rămân cele cu salariile
Calculele făcute pentru luna decembrie arată că Termica ar avea venituri de 2,6 milioane de lei din subvenția primită de la Primăria Suceava și încă 1,2 milioane de lei din încasarea facturilor prognozate a fi de circa 1,9 milioane de lei. În această săptămână, Primăria Suceava mai virează în conturile Termica un milion de lei, pentru energia termică furnizată la școlile din oraș. În total, în luna decembrie Termica ar putea conta pe venituri de circa 4,8 milioane de lei.
Cheltuielile societății, în aceeași lună, sunt: 750.000 de lei pentru salarii, factura la apa livrată la ACET – 100.000 lei, factura la electricitate – 600.000 lei, alte cheltuieli – 250.000 lei și 700.000 de lei TVA la cele trei milioane de lei date în avans de Primăria Suceava cu titlu de subvenție. Totalul cheltuielilor se ridică la 2,4 milioane de lei. Către Bioenergy s-a angajat să plătească 1,4 milioane de lei din totalul subvenției acordate pentru populație și încă 300.000 de lei din milionul de lei dat ca subvenție pentru școli.
Materia primă pentru căldură și apă caldă mai ajunge pentru două săptămâni
Furnizorul de energie termică, Bioenergy, are nevoie într-o lună de iarnă de biomasă în valoare de opt milioane de lei pentru producția de energie. Din contravaloarea energiei electrice pe care o produce și livrează în sistemul energetic național și din Certificatul verde încasează patru milioane de lei, iar Termica îi plătește 1,7 milioane lei. Deci Bioenergy cheltuie opt milioane și încasează 5,7 milioane de lei.
Diferența de 2,3 milioane de lei vine din pierderile de pe rețeaua gestionată de Termica și din facturile neîncasate – doar aproximativ 60% dintre cei care au locuințele racordate la sistemul centralizat de termoficare își achită facturile. Practic, pe de o parte Termica vinde mai puțin decât cumpără, iar pe de altă parte, nici ceea ce vinde nu reușește să încaseze.
Dacă avem în vedere că, de regulă, între 24 decembrie și 15 ianuarie populația nu face plăți la facturi la energia termică și că în acest interval Termica ar trebui să se achite către Bioenergy circa 12 milioane de lei pentru biomasa necesară producerii energiei termice pe o lună și jumătate, riscul de a petrece sărbătorile de iarnă cu calorifere electrice și apă încălzită pe aragaz este foarte mare pentru sucevenii cu locuițele racordate la Termica. Mai ales că stocul de biomasă din depozitele Bioenergy ajunge pentru încă aproximativ două săptămâni.