Piedici în calea siluetei perfecte



Doi nutriționiști au pus cap la cap o listă cu zece obiceiuri care ne zădărnicesc eforturile de a avea o siluetă perfectă și ne împiedică să ajungem la forma fizică pe care ne-o dorim.
Dian Griesel, doctor în nutriție, și fratele său, Tom Griesel, specialist în același domeniu, au dedicat 30 de ani unei intense activități de cercetare, în cadrul căreia au colaborat cu reprezentanți de seamă ai comunității științifice și au experimentat diverse diete. Cei doi nutriționiști și-au propus să descopere dacă există anumite elemente universal-valabile care împiedică oamenii să respecte un regim alimentar pe care îl adoptă în încercarea de a slăbi și de a se menține în formă – și și-au îndeplinit obiectivul.
Prima dintre capcanele care ne sabotează succesul este încăpățânarea de a urma cu sfințenie regimuri alimentare și programe de sport aflate din surse neoficiale, care sunt, de cele mai multe ori, eronate. Un al doilea pas greșit este lipsa unei motivații solide, pe termen lung. Dian Griesel a explicat că nu trebuie să ne gândim doar la plăcerea culinară dintr-un anumit moment, ci să ne impunem o alegere dificilă. Potrivit nutriționistei, întrebarea pe care trebuie să o avem în minte dacă vrem să ajungem la silueta perfectă este „Ce contează mai mult – ciocolata pe care o mănânc acum sau o viață lungă și sănătoasă?”.
O altă greșeală este faptul că în timpul dietei obișnuim să ne potolim setea cu mâncare, în loc să bem apă. Pe locul patru în clasamentul pașilor greșiți este faptul că nu ne odihnim suficient. Sacrificarea câtorva ore de somn pentru a munci mai mult este contraproductivă pentru arderea grăsimilor: cu cât stăm mai mult treji seara, cu atât suntem mai tentați să mâncăm. Nici faptul că exagerăm cu dieta și mai ales cu programul de exerciții fizice nu este cea mai bună soluție. Aceste activități au efectul de a reduce aportul caloric, astfel că, atunci când nu există un echilibru între cantitatea de alimente consumată și nivelurile de efort fizic, se declanșează un mecanism primitiv de combatere a foamei, iar organismul cere „cu disperare” să fie alimentat.
Obstacole neobișnuite
Frați Griesel au stabilit că eforturile de a slăbi sunt zădărnicite și de alte obiceiuri care par inofensive. Nutriționiștii spun că și plictiseala este un factor favorizant al îngrășării, la fel cum este și faptul că avem un grup de prieteni pasionați de mâncare și care nu au suficientă imaginație pentru a găsi alte activități cu care să-și umple timpul liber. În plus, ei susțin că și producătorii de alimente se fac vinovați de eșecul consumatorilor în încercarea de a slăbi pentru că alimentele existente pe piață conțin combinații de zaharuri, grăsime și sare care creează dependență. Mai mult decât atât, substanțele chimice și conservanții folosiți pentru alimentele produse în marile fabrici dăunează sănătății și mai ales siluetei. În fine, obiceiul de a „căsca gura” la toate reclamele difuzate la televizor dăunează siluetei, pentru că aceste campanii de promovare sunt gândite în așa fel încât să ne convingă că ne este foame chiar dacă nu este cazul.