Philip Hook: „Escrocii galeriilor de artă”



Philip Hook: „Escrocii galeriilor de artă”
Philip Hook: „Escrocii galeriilor de artă”

Inițiați și fraieri, spioni și anarhiști, erudiți, aristocrați și connaisseuri, lăcomie și generozitate, glorie și confidențialitate, geniu și multă artă. Mai exact, arta comerțului cu artă. Cea dintâi istorie a dealerilor de artă, aceste extraordinare și discrete personaje care și-au construit profesia în jurul unui singur talent: acela de a identifica precis calitățile inefabile, dar infinit de valoroase, care caracterizează capodoperele – și de a găsi clienți pentru care aceste calități sunt irezistibile.
Duveen, cel care i-a adus pe vechii maeștri în America; Paul Durand-Ruel, apărătorul impresioniștilor; Daniel-Henry Kahnweiler, marele preot al Cubismului; Leo Castelli, dealer și moașă pentru Expresionismul abstract și Pop Art; Peter Wilson, charismaticul președinte al Casei Sotheby’s, care a transformat licitațiile în spectacol de teatru.
Povestea lui Philip Hook ne poartă de la începuturile acestei meserii – la Antwerpen, unde picturile erau vândute la cântar – până la splendoarea galeriilor contemporane din New York, Londra sau Paris.
Philip Hook este director al departamentului de Artă Modernă și Impresionism la Sotheby’s din Londra. A lucrat în departamentul de Pictură a secolului al XIX-lea de la Christie’s. De patruzeci de ani participă cu regularitate la faimoasa emisiune BBC Antiques Roadshow.
„O paradă de șarlatani, escroci și vizionari în această istorie vie a celor două mii de ani de comerț cu artă – așa cum remarcă Robert Eustace – Hook scrie cu onestitate și detașare și aproape niciunul dintre personajele lui nu scapă cu fața curată“.
Sursa: www.libris.ro



Recomandări