Se împlinesc în acest decembrie 630 de strămutarea la locul de veșnică odihnă a unuia dintre marii domnitori ai Țării Moldovei din Secolul al XIV -lea, Petru I Mușatinul fiul Margaretei Mușata.
Cuvine-se așadar să facem un popas spiritual spre aducere aminte a ceea ce a însemnat pentru Țara Moldovei domnia de 16 ani, începută în 1365 și sfârșită în decembrie 1391.
Istoria veacului al XIV-lea românesc este istoria afirmării noastre în context european ca popor cu o profundă conștiință de sine.
A fost un abil diplomat, un priceput comandant de oaste, bun chivernisitor de țară, ctitor de lăcașuri sfinte, toate aceste afirmații le facem analizând critic gândirea politică și faptele sale în cadrul ideologiei vremii, precum și rolul avut de el în contextul evenimentelor politice din SE Europei sfârșitului de veac XIV.
Dintre marile realizări ale domniei lui Petru I Mușatinul amintim punerea temeliei sistemului unitar defensiv la fruntaria estică a Tării Moldovei, structurat în adâncime, începând de la malul drept al Nistrului spre interior; emiterea celor dintâi monede ale Țării, organizarea Cancelariei domnești, fondarea Mitropoliei cu sediul la Suceava, element fundamental în ideologia politică a lumii medievale, fapt ce va marca implicit recunoașterea internațională, cu depline drepturi a statului românesc est-carpatic. Un obiectiv important al politicii lui Petru I Mușatinul a fosta acela al înlăturării tătarilor care în deceniile șapte și opt ale secolului al XIV -lea mai controlau încă părți din teritoriul Tării Moldovei.
Petru I Mușatinul a fost o personalitate constructivă în cel mai deplin înțeles al cuvântului, știind să făurească un destin istoric, conform aspirațiilor legitime ale poporului.
În cei 16 ani de domnie a desfășurat o neobosită activtate în cele mai diferite domenii și a luat toate măsurile necesare menite să consolideze țara în interior și să-i asigure un loc de cinste în arena europeană.
Faptul că a fost un abil diplomat este dovedit prin aceea că a găsit întotdeauna mijloacele cele mai eficace pentru a obține colaborarea în necurmata luptă pentru consolidarea statului, și nu în ultimul rând a știut să folosească în avantajul țării, contradicțiile țărilor vecine, dându-i asfel posibilitatea să se impună în politica europeană, dând o mare atenție prieteniei și colaborării cu Țara Românească cârmuită în acea vreme de Mircea cel Bătrân, astfel că putem afirma că Petru I Mușatinul a fost un domnitor de anvergură europeană .
A introdus buna rînduială, și autoritatea unei administrații corecte.
A fost înmormântat în Biserica Sf. Ierarh Nicolae – Rădăuți, cum era și firesc, mormântul său fiind asftel între cele ale rudelor sale domnești.
Ctitor de țară și dătător de legi și datini, domnitorul Petru I Mușatinul face parte din rândul acelor personalități în a căror „lucrare”neobosită poporul care le-a plămădit, și care le urmează, se regăsește pe sine dobândind puterea de a străbate cu demnitate prin istorie.
(Arhid. Vasile M. Demciuc, Sursa: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților)