Pescari care iubesc și înțeleg noțiuni ca faună sau fond piscicol ne-au semnalat cu îngrijorare faptul că peștele din râul Suceava este din ce în mai puțin, în principal din cauza braconierilor, care pur și simplu distrug fondul piscicol. Ovidiu Nistor, un pescar pasionat, a semnalat în numele său și al altor colegi pescari faptul că braconajul este un fenomen pe râul Suceava, pe întreg sectorul de la Lisaura și până la Știrbăț-Udești și mai departe spre Liteni.
Braconierii sunt din cel puțin două categorii: localnici săraci, care prind pește pentru consum în familie, și indivizi care au făcut deja o afacere din peștele pe care îl prind atât de ușor.
„Scot zeci de kilograme de pește odată, distrug tot ce este pește”
„Semnele lăsate de braconieri sunt clare, au retezat copacii și tufele de pe margini, întind plase pe 10-15 metri lățime și adâncime de un metru, pe tot cursul apei. În acest fel, scot zeci de kilograme de pește odată, distrug tot ce este pește”, a declarat Ovidiu Nistor.
Bărbatul a trimis, pe 14 ianuarie, o petiție către Jandarmeria Suceava, în care a oferit detalii legate de modul în care acționeză braconierii și zonele preferate de aceștia. Surpriza plăcută a fost că ieri a primit deja răspuns din partea Jandarmeriei, în care i se dau garanții că problema va fi tratată serios, iar patrulele de jandarmi vor încerca să-i prindă pe braconieri. Sigur că aceste informații nu sunt necunoscute de jandarmi sau de cei de la Asociația Județeană a Pescarilor Sportivi, care gestionează fondul piscicol.
„Am fost de trei ori la pescuit recent și nu am prins mai nimic. Înainte prindeam pește de la 300 până la 700-800 de grame, acum rar mai prind câte unul de 100-200 de grame. Iar asta nu am sesizat numai eu, ci foarte mulți pescari. Cred că problema este una foarte gravă, unii braconează deja la nivel industrial”, sesizează Ovidiu Nistor.
Peștele, foarte vulnerabil în această perioadă
El a explicat că în această perioadă braconajul este un adevărat măcel pentru pește precum scobarul, care în martie-aprilie ar urma să-și depună icrele. Mai mult, acum, fiind rece, peștele stă de multe ori în cârd, prin cotloane și este o victimă sigură pentru plasele monofilament.
Prezența braconierilor a fost sesizată și la Lisaura, și la Bosanci, la Luncușoara, Ruși Mănăstioara, Știrbăț, ori spre Liteni, în zona „podul nemților”, așa cum este cunoscut podul de cale ferată de peste râul Suceava.
O problemă care ar trebui avută în vedere este legată și de modul ușor în care se pot cumpăra plasele monofilament. Conform unor informații, acestea se pot cumpăra foarte ușor, de către aproape oricine, din Bazarul Suceava. Inclusiv deținerea unor astfel de plase este infracțiune.
Jandarmii au întocmit 21 de doare penale și au dat aproape o sută de amenzi
Sublocotenentul Nicoleta Andronic, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, a declarat că aceasta nu este prima sesizare de acest gen primită, iar patrulele de jandarmi fac controale periodice pe cursurile de apă.
Ea a exemplificat că anul trecut, în cadrul unor acțiuni de control efectuate la acumulările de la Mitocu Dragomirnei, Rogojești, Hănțești și pe râul Suceava, jandarmii au constatat 21 de infracțiuni de braconaj piscicol și au aplicat 94 de amenzi pentru pescuit ilegal. În cazul infracțiunilor, a precizat oficialul Jandarmeriei Suceava, plasele găsite au fost distruse imediat, pe malul apei. Măsurile au fost luate în baza OUG 23/2008, privind pescuitul și acvacultura.
Acțiunile în urma cărora s-au constatat infracțiunile și contravențiile amintite mai sus au fost organizate de jandarmi individual sau în colaborare cu asociații piscicole.
Nicoleta Andronic a precizat că persoanele care sesizează fapte de braconaj piscicol pot să sune la 112, dacă observă fapta în flagrant, ori să depună ulterior sesizări, pentru ca zonele cu probleme să poată fi monitorizate.
Chiar dacă jandarmii au ceva rezultate în ceea ce privește braconajul piscicol, cert este că pentru reducerea semnificativă a fenomenului este nevoie de mult mai mult implicare din partea mai multor instituții și nu numai.
O problemă este și cu asociațiile de pescari. Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava are oameni care fac, cel puțin teoretic, controale în teren. Pescarii spun însă că îi văd pe acești oameni doar atunci când vin să verifice permisele de pescuit ale pescarilor adevărați.
Fond piscicol distrus
Peștele din râul Suceava, decimat de braconieri care își întind plasele pe toată lățimea apei
