Felul de mâncare „pește cu cartofi prăjiți”, fie că este ambalat grosier într-o foaie de ziar și mâncat cu degetele, fie că este servit pe o farfurie de porțelan și mâncat cu tacâmuri de lux, ocupă încă un loc central în gastronomia britanică, la 150 de ani de la inventarea lui, relatează AFP.
Acest fel de mâncare tradițional britanic a supraviețuit expansiunii lanțurilor de restaurante de tip fast-food, apoi modei alimentației bio. Aproximativ 150.000 de unități de servire, denumite „chippies”, îl comercializează încă și astăzi în Marea Britanie, servind între 250 de milioane și 350 de milioane de porții în fiecare an.
Foarte popular inițial în rândul clasei muncitoare, peștele cu cartofi prăjiți s-a impus treptat la nivelul tuturor claselor sociale britanice, devenind un preparat servit astăzi chiar și în restaurantele șic.
Amplasat în cartierul West End din Londra, restaurantul J. Sheekey este la mare căutare, în interiorul său putând fi văzute adeseori celebrități precum Jude Law, Kate Moss sau actori celebri pe scenele teatrelor din zonă. Cu un mobilier de nuanță închisă și cu fețe de masă imaculate, restaurantul întrunește toate elementele unui local de lux. Cu toate acestea, peștele cu cartofi prăjiți figurează în meniul său. „Este unul dintre preparatele care se vând cel mai bine”, cu 150 – 200 de porții servite în fiecare săptămână, explică maestrul bucătar Richard Kirkwood.
Pentru aproximativ 19 euro, clienții se așteaptă la un preparat special, iar acest maestru bucătar este foarte mândru de felul în care se achită de sarcina lui, deoarece el gătește respectând normele de mediu, obținând un preparat prăjit într-un aluat fin și servit împreună cu cartofi prăjiți și frunze de mentă. „Pentru mine e un lucru special să poți înfige cuțitul în aluatul ușor și crocant, apoi în partea moale a cărnii de pește, pentru a le mânca împreună. Este un preparat delicios”, a adăugat Richard Kirkwood.
Acest fel de mâncare este însoțit de produsele însoțitoare tradiționale – sos tartar, oțet și ketchup, chiar dacă, la restaurantul J. Sheekey, el este adeseori însoțit și de câteva cupe de șampanie.
Astfel preparat și servit, peștele cu cartofi prăjiți este destul de departe de originile sale modeste, născut prin combinarea peștelui prăjit de comunitățile evreiești din cartierul londonez East End cu cartofii prăjiți din nord-estul industrial al vechii Anglii.
Federația Națională a Comercianților de Pește cu Cartofi Prăjiți (The National Federation of Fish Friers / NFFF) din Marea Britanie consideră că primul restaurant „chippie” a apărut în 1860, însă locul în care a fost inaugurat face încă obiectul multor polemici.
John Walton, autorul unei istorii a acestui fel de mâncare, susține că acesta s-a răspândit odată cu expansiunea căilor ferate, la sfârșitul secolului al XIX-lea, și cu apariția micilor ambarcațiunilor cu aburi.
Încă din timpul Primului Război Mondial, peștele cu cartofi prăjiți a devenit un fel de mâncare național. În anii ’30, Harry Ramsden a fost primul care l-a propus unor clienți bogați, în restaurantul său din Yorkshire, punând bazele unui lanț de restaurante care sunt în mare vogă și în zilele noastre.
În 2008, acest fel de mâncare a fost prezentat și în fața reginei Elizabeth a II-a, în momentul în care monarhul britanic a citit un clasament oficial al preferințelor supușilor săi. Parlamentarii britanici au sărbătorit în 2010 aniversarea acestui preparat culinar, proclamându-l drept „inima culturii britanice”.
Restaurantul Rock and Sole Plaice, despre care se afirmă că ar fi cel mai vechi „chippie” din Londra, figurează deja în ghidul turistic al orașului. Localul servește 2.000 de porții de pește cu cartofi prăjiți în fiecare zi, în special turiștilor străini, și a fost vizitat de numeroase celebrități, inclusiv de Bill și Hillary Clinton.
Peștele cu cartofi prăjiți a avut succes și în străinătate, fiind astăzi servit în restaurante în mare vogă din New York și Dubai.