Consiliul Județean Suceava a alocat pentru acest an suma de 14,5 miliarde de lei vechi, din bugetul propriu, pentru finanțarea nerambursabilă a programelor unităților de cult aparținând cultelor religioase recunoscute în România, pentru asistență socială, acțiuni și programe sportive și programe și acțiuni din domeniul cultural.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că cea mai mare parte a sumelor, adică 65-70 la sută din bani, va merge la cultele religioase, deoarece județul Suceava are foarte multe biserici și mănăstiri, inclusiv din patrimoniul UNESCO, pentru modernizarea și repararea cărora sunt mereu solicitări de finanțare. Anul trecut au fost 158 de astfel de cereri.
O sumă mult mai mică, de doar două miliarde de lei vechi, va fi direcționată pentru susținerea activităților sportive.
Beneficiarii banilor nerambursabili trebuie să justifice cu acte cheltuirea lor
Sumele sunt similare cu cele alocate în anii precedenți, numai că din acest an Consiliul Județean a modificat modalitatea de acordare a banilor. Astfel, 30 la sută din suma aprobată prin contract se acordă sub formă de avans, iar acesta trebuie justificat în termen de 30 de zile de la primire. Diferența se acordă pe bază de documente justificative care atestă efectuarea cheltuielilor eligibile, iar beneficiarul finanțării nerambursabile trebuie să justifice și utilizarea contribuției proprii la finanțarea proiectului.
Criteriile de evaluare a proiectelor în vederea obținerii banilor sunt: relevanța proiectului pentru sfera de activitate a Consiliului Județean, respectiv pentru interesul public județean – 30 de puncte; în ce măsură proiectul conține obiective clare și realizabile din care să rezulte într-un mod fără echivoc interesul public județean – 20 de puncte; solicitantul și/sau partenerii săi au suficientă experiență în managementul de proiect – 15 puncte; dispune de surse de finanțare stabile și suficiente – 10 puncte; activitățile propuse sunt adecvate și în concordanță cu obiectivul și rezultatul așteptat – 15 puncte; proiectul propus conține indicatori verificabili obiectiv; coerența prezentării impactului proiectului – 10 puncte.
Menționăm că în județ, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților deține 599 de lăcașuri de cult, dintre care 41 sunt mănăstiri și 7 schituri.