Inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava au verificat, pe durata sezonului estival, mai mult de jumătate dintre pensiunile, hotelurile și restaurantele din județul Suceava. Inspectorii au urmărit cu precădere starea de igienă a spațiilor în care se prepară mâncarea și cea a spațiilor de cazare.
Șeful Serviciului Control în Sănătate Publică, dr. Dinu Sădean, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că numai în cursul lunii august au fost efectuate 371 de controale, din care 101 au vizat domeniul aliment și 270 sectorul non-aliment și au aplicat 3 sancțiuni în valoare totală de 2.300 de lei. Două dintre amenzi au fost la pensiuni din mediul rural. Dr. Sădean a subliniat că acțiunile de control ale DSP urmăresc în principal îndrumarea și controlul investitorilor în turism și alimentație publică, sancțiunile financiare fiind aplicate doar în situațiile în care este încălcată în mod vădit legislația și este pusă în pericol siguranța consumatorilor.
Dr. Sădean a arătat că, în domeniul alimentelor, inspectorii sanitari au verificat patru producători și ambalatori și 64 de retaileri, fiind aplicată o amendă în valoare de 500 de lei unui magazin mixt din mediul rural pentru lipsa cursurilor de igienă la personalul angajat.
În august, în domeniul turismului au fost efectuate 38 de controale, fiind verificate 22 de pensiuni, un hotel și 16 piscine. O sancțiune în cuantum de 1000 de lei a fost aplicată unei pensiuni din mediul rural pentru lipsa produselor biocide necesare activităților de curățenie și dezinfecție.
Salmonella în sosul pentru oaspeți și la unul dintre angajații unei pensiuni
La baruri, restaurante și unități tip fast-food au fost efectuate 32 de controale, care s-au soldat cu o amendă de 800 de lei, aplicată unei pensiuni din zona Voroneț pentru neînregistrarea temperaturii spațiilor frigorifice destinate păstrării alimentelor. La pensiunea sancționată, unde s-a înregistrat un caz de toxiinfecție alimentară în luna august, s-au prelevat probe din alimente și în urma analizelor de laborator s-a depistat prezența Salmonellei într-unul dintre sosuri și la unul dintre angajați. Salariatul a urmat tratament de specialitate, iar blocul alimentar a fost închis, dezinfectat și redeschis după recontrol. „A fost făcută legătura între prezența Salmonellei și în aliment și la unul dintre angajații pensiunii”, a precizat dr. Sădean.
Un alt control în domeniul alimentar a avut loc la un producător primar.
În ceea ce privește verificările în domeniul non-aliment, o acțiune a vizat verificarea calității apei unei fântâni din mediul rural, în urma unei sesizări, alte patru controale au fost efectuate în domeniul mediului, tot la sesizări privind zonele de locuit, 55 de controale au vizat produsele din tutun, iar 20 de controale au vizat produsele cosmetice. Un număr de 151 de controale au avut ca scop verificarea produselor biocide, dintre care 113 la retaileri și 38 la utilizatori.
Tot în luna august au mai fost verificate 26 de laboratoare de tehnică dentară și șase de optică medicală și au avut loc patru acțiuni comună cu alte autorități: o acțiune comune cu Brigada Anti-Drog la distrugerea medicamentelor psihotrope și trei soluționări de sesizări cu primăriile din Liteni, Bosanci și Ipotești, a mai spus dr. Dinu Sădean.