Casa de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei a găzduit duminică, 9 aprilie, spectacol caritabil „De Florii, de la copii pentru copii”, organizat de Clubul Copiilor, Asociația „Plaiurile Dornelor”, Parohia „Sfântul Ilie” de pe strada Negrești, în parteneriat cu Casa de Cultură și Orion Media.
Evenimentul a reunit cele două generații de dansatori de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, Ansamblurile „Balada Dornelor” și „Plaiurile Dornelor”, soliști vocali și instrumentiști și, în premieră, cea mai mică orchestră din istoria instituției dornene de învățământ nonformal – Orchestra mică „Balada Dornelor”. Formată din 14 copii cu vârste între 12 și 14 ani, înscriși la cercul de interpretare instrumentală, orchestra, îndrumată de profesorul Dorin Pardău, a deschis spectacolul la care au asistat peste 200 de dorneni și nu numai.
Parohul Bisericii „Sfântul Ilie”, Victor Cîrceie, i-a îndemnat pe cei prezenți să contribuie la strângerea de fonduri pentru Centrul de Tip Familial „Preot Mihai Negrea” deschis la Casa Vladimir.
„Floriile sunt despre dragoste, smerenie și bunătate. Să dăruim, pentru ca Dumnezeu, care ni se dăruiește necondiționat, să ajungă în inimile noastre și să ne binecuvânteze! Ca unul care cunoaște toată activitatea de la Centru și munca pe care preoteasa Iulia și doamna Camelia, împreună cu tot colectivul de acolo, o depun, vă mulțumesc că v-ați rupt din timpul dumneavoastră astăzi, în sfântă zi de Florii, și ați venit să facem o faptă bună împreună”, a fost îndemnul preotului Victor Cîrceie.
Evenimentul a fost transmis în direct pe Facebook, înregistrarea fiind disponibilă pe pagina Orion Media, cei care au urmărit spectacolul on-line fiind îndemnați de către prezentatorul spectacolului, Doru Bighiu, să facă donații în contul Asociației Filantropice Creștine „Sfinții Voievozi Mihail și Gavril”: RO45RZBR0000060012128463, orice ajutor însemnând enorm pentru cei 12 copii care locuiesc permanent în Centrul deschis la Casa Vladimir.
Donație pentru copii instituționalizați la Centrul „Preot Mihai Negrea”
La spectacolul de duminică au fost prezente familiile micilor artiști, dar și dorneni care au dorit să facă o faptă bună și să vadă munca celor peste 90 de copii angrenați în desfășurătorul spectacolului. Accesul nu a fost condiționat de plata vreunui bilet sau de o donație minimă, în urna amplasată la intrarea în sală fiind adunată suma de 9.304 lei. Fondurile obținute au fost direcționate Centrului „Preot Mihai Negrea”, copiii instituționalizați în această instituție de ocrotire aflându-se printre spectatori, alături de Iulia Negrea și Camelia Zetu – coordonatoarele activității derulate de către Asociația Filantropică Creștină „Sfinții Voievozi Mihail și Gavril”.
„Activitatea noastră este mereu susținută de către comunitatea locală și am dorit ca prin acest demers să le oferim și copiilor de la Centrul «Preot Mihai Negrea», prin munca și talentul nostru, al celor mai mici artiști din Țara Dornelor, o bucurie, acum înainte de sărbătorile de Paști. A fost și un bun prilej pentru părinți și bunici să vadă evoluția copiilor, unii dintre ei aflați la primul contact cu publicul spectator. Împreună cu colegul meu, Dorin Pardău, și cu întreaga echipă de la Clubul Copiilor, le mulțumim tuturor pentru implicare și susținere”, ne-a spus la finalul spectacolului profesorul Vasile Moroșan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei.
Deși provin din sistemul de protecție socială, nimic nu îi împiedică să-și urmeze visul
Preotul Mihai Negrea, de la Mănăstirea din Podu Coșnei, comuna Poiana Stampei, și soția sa și-au dedicat viața copiilor orfani, proveniți din familii cu situații materiale precare, dezorganizate și fără vreun sprijin. În anul 2009, părintele Mihai Negrea a luat în grija sa primii copii. Pentru început le-a oferit o masă caldă, iar după puțin timp a hotărât să le ofere cazare, haine și să-i poarte la școală, deoarece acești copii proveneau din medii defavorizate. Părintele a început cu 4 copii, ulterior numărul acestora a tot crescut, în timp preotul a devenind tată pentru zeci de copii. A crezut, a sperat și a reușit să îi ofere, fiecărui copil în parte, tot ce era mai bun pentru el. Astfel, astăzi, Centrul se mândrește cu copii care, datorită Părintelui, și-au terminat o casa și lucrează în domenii care le-au plăcut. Unul dintre copii a studiat la Facultatea de Inginerie Mecanică Fină și a absolvit Doctoratul pe aceeași specializare. A reușit să-și întemeieze o familie, s-a căsătorit cu un medic, are 2 copii cărora le oferă toată dragostea de care a avut parte din partea Părintelui și a doamnei Iulia Negrea. Unul dintre copii este angajat în cadrul MAPN, o fată care a terminat Școala Postliceală Sanitară profesează ca asistent medical la Bistrița, în cadrul Policlinicii Dorna Medical.
Povestea continuă și după trecerea la cele veșnice a părintelui Mihai Negrea
În anul 2017, după ce părintele Mihai Negrea a trecut la cele veșnice, soția dumnealui a continuat frumoasa poveste pe care a început-o alături de soțul ei. Toți copiii care se aflau în acel moment la Mănăstirea Podu Coșnei fiind mutați la Centrul Tip Familial „Preot Mihai Negrea” din Vatra Dornei, unde, cei mai mulți locuiesc și astăzi.
Rezultatele nu au încetat să apară și cea mai mare bucurie a fost când unul dintre copii a intrat la Universitatea Națională de Arte din București – specializarea Designer Vestimentar, fratele său a fost șef de promoție la Școala Gimnazială Nr. 4 Vatra Dornei, apoi a reușit să promoveze examenul de capacitate cu o medie foarte mare, 9,50. În ciuda faptului că provine dintr-un regim de protecție socială, nimic nu l-a împiedicat să-și urmeze visul și a fost admis la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Un alt băiat, absolvent de liceu, este elev în anul II la Școala Postliceală Sanitară „Țara de Sus” Vatra Dornei și dorește să devină asistent medical, iar mai apoi să urmeze cursuri care îl vor ajuta să devină paramedic.
În acest moment, Asociația Filantropică Creștină „Sfinții Voievozi Mihail și Gavril” este licențiată și acreditată funcțional ca Centru Tip Familial „Preot Mihai Negrea” și Cantina Socială. În cadrul centrului de plasament se află 12 copii care locuiesc în permanență, beneficiază de asistență socială și psihologică, educație, sprijin și suport material. Lor li se adaugă alți copii din familii cu o situație materială precară, care primesc o masă gratuită și asistență pentru a-și face temele.
Nu în ultimul rând, copiilor nu le lipsesc niciodată dragostea și înțelegerea doamnei Iulia Negrea, care face tot posibilul pentru a le oferi copiilor cele mai bune condiții de trai, pentru a nu se simți diferiți de ceilalți copii.