Câteva sute de persoane, majoritatea în vârstă, așteaptă de luni de zile aprobarea pentru decontarea, de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), a unui aparat auditiv sau a unei proteze care să le ajute să meargă. Precizăm că instituția decontează doar anumite tipuri de proteze. În cazul în care pacientul dorește un alt tip decât cel prevăzut în program trebuie să achite integral contavaloarea sa. Numărul foarte mare de cereri, peste bugetul alocat județului Suceava de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, face ca la nivelul CAS Suceava să existe liste de așteptare pentru pacienții care nu se încadrează în categoriile care primesc proteze sau dispozitive imediat sau sunt incluși pe lista de priorități.
Suma alocată CAS Suceava pentru eliberarea dispozitivelor medicale în anul 2019 este de 4,938 milioane de lei, conform președintelui-director general, dr. Claudiu Cobuz. De la începutul lunii ianuarie până în data de 9 septembrie a.c. au fost depuse 4.608 cereri pentru obținerea dispozitivelor medicale. Cele mai multe au fost pentru așa-numitele „pungi” necesare pacienților operați de cancer de colon și cu incontinență urinară – protezare stomii și incontinență urinară, 1.925 solicitări, și pentru echipamente pentru oxigenoterapie și ventilație noninvazivă – 1.141 solicitări. Din fericire, acești pacienți fac parte dintre cei ale căror cereri sunt onorate imediat, pentru ei neexistând liste de așteptare. Tot fără listă de așteptare sunt și toate dispozitivele, indiferent de tip, pentru copiii până la vârsta de 18 ani; dispozitivele pentru protezare în domeniul ORL (proteza fonatorie și proteza traheală); dispozitivele pentru deficiențe vizuale, cele pentru terapia cu aerosoli și proteza externă de sân.
Dr. Cobuz a arătat că, de la începutul anului până acum, s-au mai înregistrat 773 solicitări pentru proteze auditive, fonatorii și traheale; 84 de solicitări pentru proteze membru; 201 solicitări pentru dispozitive de mers – baston, cârjă, cadru de mers, fotoliu rulant; 161 de solicitări pentru orteze; 180 de solicitări pentru încălțăminte ortopedică; 29 de solicitări pentru dispozitive pentru deficiențe vizuale (cristalin artificial); 11 pentru dispozitive pentru terapia cu aerosoli și 103 pentru proteze externe de sâni și accesorii.
Pe 20 septembrie a.c. se emit deciziile de aprobare pentru cererile din ianuarie – martie 2019
„În această perioadă s-au eliberat 4.353 de decizii pentru obținerea dispozitivelor medicale, pe baza cererilor depuse în intervalul octombrie-decembrie 2018 și în anul curent. La nivelul CAS Suceava înregistrăm o listă de așteptare pentru proteze auditive – 517 solicitări, proteze membre – 61 solicitări, dispozitive de mers – 143 solicitări, orteze – 37 de solicitări și încălțăminte ortopedică – 74 de solicitări, înregistrate începând cu finele lunii ianuarie 2019. Până pe data de 20 septembrie a.c. vom elibera decizii de aprobare a dispozitivelor medicale pentru solicitările depuse în trimestrul I al anului 2019, urmând ca celelalte decizii să se elibereze în funcție de alocările bugetare ulterioare”, a precizat dr. Claudiu Cobuz.
Majoritatea cererilor pentru proteze auditive vin din partea persoanelor în vârstă, care nu se încadrează în Lista cuprinzând prioritățile și nivelul de urgență în soluționarea cererilor de acordare a dispozitivelor medicale, stabilită de legislație. Persoanele asigurate care se încadrează în criteriile de prioritate sunt: tinerii cu vârsta între 18-26 ani care urmează o formă de învățământ; persoane peste 18 ani, instituționalizate, cu afecțiuni psihice sau motorii; persoane cu handicap (în termen de 30 zile de la data depunerii documentelor); asigurații beneficiari ai legilor speciale; asigurații activi al căror loc de muncă depinde de recuperarea sau corecția deficienței organice sau funcționale; asigurații care sunt într-o situație socială și/sau materială specială, dovedite cu documente (unici întreținători ai familiei, persoane fără aparținători); asigurații cu situații medicale deosebite (comorbidități grave); asigurații – persoane aflate în imposibilitate de deplasare prin lipsa membrelor inferioare sau afecțiuni care determină imposibilitatea mobilității membrelor inferioare, indiferent de vârstă. Pentru această ultimă categorie, se va acorda un singur tip de dispozitiv medical, în funcție de opțiunea pacientului, urmând ca celelalte dispozitive medicale solicitate să se acorde conform listei de așteptare, a subliniat președintele-director al CAS Suceava.
Suma decontată de CAS Suceava pentru fiecare tip de dispozitiv medical este prevăzută în Ordinul CNAS nr. 1081/2018 și este de 1.008,35 de lei, de exemplu, pentru o proteză auditivă, 16,74 de lei pentru un sac colector de urină, necesar pacienților cu incontinență urinară, 2.592,33 de lei pentru o proteză geriatrică de gambă, 5.460 de lei pentru o proteză modulară de genunchi, 7.677 de lei pentru o proteză de șold, 5.360 de lei o proteză de braț, între 275 de lei și 425 de lei pentru o gheată ortopedică, 314 lei pentru un cristalin artificial etc.
Este important de știut că dispozitivele medicale se acordă asiguraților în baza unei prescripții medicale sub forma unei recomandări medicale tipizate, eliberată de medicul de specialitate aflat în relație contractuală cu CAS, prescripție care își pierde valabilitatea dacă nu este depusă la CAS în termen de 30 de zile calendaristice de la data emiterii.