Peste 80 la sută dintre români conservă murături în casă, potrivit unui studiu realizat de GfK România, rezultatele cercetării arătând că, în cea mai mare măsură, criza nu a influențat obiceiurile de pregătire a cămării pentru iarna, în 2009 neînregistrându-se schimbări majore comparativ cu 2008.
GfK România a analizat în luna octombrie, în studiul Omnibus, obiceiurile de conservare ale românilor, potrivit unui comunicat al GfK.
Românii conservă cel mai mult murăturile (peste 80 la sută din gospodine), iar gemurile, dulceața și legumele la borcan sunt modalități de conservare folosite de aproximativ două treimi dintre acestea.
Congelarea nu e o modalitate de conservare populară
Numai jumătate dintre cei chestionați obișnuiesc să facă compoturi și să congeleze legume pentru iarnă, în timp ce fructele congelate nu reprezintă o modalitate de conservare populară, se arată în comunicat.
Două treimi din gospodine declară că au conservat sau vor conserva mai puține legume sau fructe decât anul trecut, principalele motive pentru această scădere fiind cele de ordin financiar.
Numai una din zece gospodine conservă mai mult anul acesta, în principal pentru că preferă metoda tradițională de conservare.
În ceea ce privește vârsta, persoanele care folosesc cel mai intens metodele de conservare atât în 2008 cât și în 2009 sunt cele cu vârste între 50 și 59 de ani, în timp ce mai multe persoane tinere – cu vârsta cuprinsă între 20-29 de ani – declară că nu obișnuiesc să conserve alimente.
În același timp însă, mai multe persoane peste 60 de ani pun conserve mai puțin decât anul trecut, în principal din cauza costurilor, dar și din motive de sănătate, potrivit studiului.
Numărul membrilor familiei influențează și el tipurile de legume și fructe preparate pentru iarnă în propria bucătărie.
Dacă murăturile și gemul sau dulceață se conservă mai mult în gospodăriile formate din mai multe persoane, legumele congelate sunt folosite mai puțin în gospodăriile formate dintr-o singură persoană. Gemul, dulceața și compotul se pun la conservat mai mult în gospodăriile cu doi sau mai mulți copii. Persoanele necăsătorite folosesc mai puțin metodele de conservare, mai ales pentru murături, gem, dulceață sau compot, în timp ce persoanele divorțate sau separate obișnuiesc să conserve mai mult legume și fructe congelate.
Conservarea legumelor la borcan, mai ales în zona Moldovei
Dacă ne referim la nivelul de educație și de venituri, persoanele cu facultate sau studii postuniversitare declară că obișnuiesc mai puțin să folosească metodele de conservare. De asemenea, persoanele cu venituri personale mai ridicate conservă fructe sau legume în mai mică măsură.
Fructele și legumele congelate sunt conservate mai mult de persoanele care au un venit mai mare de 1.500 de lei pe gospodărie și care lucrează cu normă întreagă. Persoanele cu o educație scăzută, cu venit personal mic (sub 400 de lei), care nu lucrează, sau pensionarii conservă mai puțin față de anul trecut, în principal din motive financiare, dar și din dorința de a-și proteja sănătatea.
Persoanele rezidente în București conservă mai puțin fructe și legume, spre deosebire de cele din Oltenia care preferă gemurile, dulceața și compotul sau cele din Banat care optează mai mult pentru fructe congelate. Conservarea legumelor la borcan este o metodă mai des întâlnită în zona Moldovei.
Ca tendință generală, se conservă mai mult în zona rurală decât în zona urbană. Dacă legumele și fructele congelate sunt preferate ca modalități de conservare în zona urbană, în rural se pun la conservat mai mult murături, gem, dulceață și compot, se arată în același comunicat.
GfK România, fondată în 1992, este parte integrantă a Grupului GfK. De peste opt ani, GfK România este institutul numărul 1 de cercetare de piața din România.