Peste 80 de voluntari și aproape 6.000 de ore de voluntariat desfășurate în cadrul unui amplu proiect în satul Ciumârna, comuna Vatra Moldoviței. Recent, Asociația Proiect Pro Europa, cu sediul în satul Ciumârna, a anunțat închiderea proiectului Centrul de Dezvoltare Locală (CDL) Ciumârna, proiect finanțat prin granturi norvegiene. Operatorul programului a fost Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), promotor al unor importante proiecte privind societatea civilă, dezvoltarea spiritului civic al cetățenilor și influențarea unor politici publice mai bune. Profesoara Daniela Ceredeev, coordonatoarea proiectului desfășurat în perioada 11 aprilie 2014 – 10 iulie 2015, ne-a spus că la Ciumârna a fost reamenajat un spațiu multifuncțional care cuprinde: ludotecă (dotată cu jocuri, jucării, echipament sportiv etc.); minibibliotecă (carte școlară, enciclopedii, dicționare); sală de training pentru tinerii din Grupul Local de Tineret 4Kids și pentru toți tinerii cooptați în programe de formare personală/profesională; spațiu expozițional pentru concursuri și ateliere de meșteșuguri (încondeiat ouă, pictură pe sticlă, măști tradiționale) și creație plastică (handmade, reciclare, recondiționare).
Workshopuri de meșteșuguri
Pe toată perioada proiectului, au fost organizate activități educative diverse: zile de joacă pentru copii, pe categorii de vârstă (3-6 ani, 7-10 ani, 11-14 ani), jocuri interactive de autocunoaștere și comunicare, pentru tinerii de 14-16 ani, sesiuni de formare personală/profesională pentru tinerii șomeri sau pentru tinerii care au abandonat timpuriu școala, campanii de informare pe tema democrației participative și combaterea discursului instigator la ură, campanii de informare pe teme diverse de sănătate și prevenție medicală, workshopuri de meșteșuguri specifice zonei (încondeiat ouă, sculptură în lemn, confecționat măști tradiționale, pictură pe sticlă și culinărit tradițional) cu participarea unor meșteri populari din zonă, ateliere de creație plastică, handmade-uri, reciclare, recondiționare, vizionări de filme documentare urmate de dezbateri pe diverse teme de interes.
„La nivel general, zilele de joacă valorifică valențele educative ale jocului ca metodă dezinhibitorie, ce stimulează creativitatea și exprimarea individualității, favorizează dialogul și colaborarea, presupune încredere, entuziasm și extrovertire”, a explicat profesoara Daniela Ceredeev.
Ateliere de creație
În fiecare lună, copiii au participat la câte 2-3 ateliere simultane de creație plastică: pictură pe sticlă și pe obiecte ceramice; modelaj în lut; decorare/redecorare obiecte; felicitări în tehnica quilling, aranjamente florale; handmade-uri diverse, cusături cu fire vegetale, sacoșe și poșete eco etc. Tema acestor ateliere a fost fixată de fiecare dată atât în funcție de calendarul evenimentelor naționale/internaționale, cât și de preocupările și interesele celor mici – Ziua Educației Nonformale, Ziua Mondială pentru Toleranță, Ziua Internațională a Copilului, Ziua Mondială a Mediului, Ziua Internațională a Ștrumfilor, Ziua Drapelului Național etc.
La fiecare atelier au participat 45-50 de copii și tineri din comunitatea Ciumârna și din comunitățile învecinate: Vatra Moldoviței, Paltinu, Moldovița și Frumosu. Atelierele au fost moderate de tineri voluntari ai Grupului Local de Tineret 4Kids al Asociației Proiect Pro Europa, formați în multiple sesiuni naționale și internaționale, în cursuri și tabere de instruire organizate în țară, dar și în Belgia, Olanda, Italia și Franța – Programul Tineret în Acțiune al Comisiei Europene. Toate produsele atelierelor au fost valorificate în expoziții periodice ale centrului, apoi licitate pentru a se putea procura materiale pentru susținerea activităților comunitare.
Ateliere de lectură și scriere creativă
O componentă importantă a proiectului au reprezentat-o atelierele de lectură și scriere creativă, flashmoburile de sensibilizare a comunității și de stimulare a interesului pentru consumul cultural în rândul copiilor și tinerilor. Activitățile în bibliotecă au reprezentat o completare a activităților curente ale CDL și au avut de fiecare dată o altă tematică, stabilită, de asemenea, prin raportare la calendarul evenimentelor naționale și internaționale, dar și prin corelarea cu evenimente social-culturale locale și regionale, ceea ce asigură un bun impact al fiecărui atelier public de acest fel.
Prin opt flashmoburi în spații nonformale au fost marcate: Ziua Mondială a Cărții, Ziua Europei, Săptămâna Națională a Voluntariatului, Ziua Internațională a Prieteniei, Ziua Portului Tradițional, Ziua Internațională a Francofoniei, Ziua Patrimoniului Mondial, Ziua Internațională a Muzeelor. Biblioteca CDL este deschisă permanent copiilor și tinerilor din comunitate și oferă nu numai un important fond de carte școlară, enciclopedii, culegeri și caiete de vacanță, ci și activități comune recreative și interesante.
Mici scriitori în CDL
În timpul atelierelor săptămânale de scriere creativă mulți dintre participanți au descoperit bucuria de a scrie mici creații literare, și astfel s-a născut ideea de a publica cele mai reușite dintre creațiile lor. Profesoara Daniela Ceredeev a completat că, de la începutul acestui an, au fost publicate patru volume: „Gânduri pentru mama” (volum colectiv de versuri și creație literară de tip mozaic prin care 25 de copii cu vârste între 5 și 12 ani și șase tineri și-au mărturisit sentimentele față de cele cărora le datorează viața); „Povești pentru Alexandra” – Ilinca-Maria Balabașciuc, 13 ani; „Versuri pentru pici cu sclipici” – Stephanie Werkmeister, 11 ani; Maculator de voluntar (Anuarul Centrului de Dezvoltare Locală Ciumârna) – volum colectiv al voluntarilor din proiect.
Debate tematic – No hate speech
Debate și photovoice au fost două dintre metodele de învățare activă preferate de participanții la activitățile Centrului de Dezvoltare Locală Ciumârna, dar și cadru ofertant de exprimare a propriei individualități, de sensibilizare asupra unor probleme sociale și culturale „nevralgice”. Tema celei mai reușite sesiuni de debate a fost „Prietenie și libertate” și a abordat, într-o manieră adaptată categoriei de vârstă 12-16 ani, și problematica programului „No hate speech”. Participanții, printre care și tineri asistați în Așezământul „Sfântul Leontie” Rădăuți, au dezbătut pe marginea ideii că prietenia adevărată se susține pe anumite valori (onestitate, respect de sine și de semeni, prețuire a celuilalt, cunoaștere și autocunoaștere, acceptare și recunoaștere), și înseamnă evoluție personală și comunitară în aceeași măsură.
Proiect de educație a adulților
La atelierele de încondeiat ouă, pictură pe sticlă și/sau confecționat măști, moderate de voluntarii din grupurile locale informale (Grupul Local de Tineret, Organizația Locală de Bărbați și Organizația Locală de Femei) au participat în medie câte 20-24 de oameni, persoane adulte din diferite țări și cu preocupări personale și profesionale extrem de diferite, care au putut descoperi într-o manieră aplicată, personală și creativă, spiritualitatea românească și valorile neamului nostru. Am aflat de la coordonatoarea proiectului că interpretul Aurel Moldoveanu a susținut un spectacol caritabil, în cadrului proiectului, adunându-se, în acest fel, fonduri necesare pentru a trimite 12 copii premianți din Așezământul Social de la Rădăuți într-o tabără de câteva zile.
Proiectul anului 2014 în domeniul educație, la Gala Națională a Voluntarilor
Centrul de Dezvoltare Locală Ciumârnaa fost premiat la Gala Națională a Voluntarilor ca proiectul anului în domeniul educație. Evenimentul a fost organizat de Federația Organizațiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România – VOLUM, la București.
„Premiul ne-a fost înmânat de Liliana Preoteasa, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale, care a afirmat public că CDL marchează o schimbare reală în educația nonformală și este un proiect care produce o schimbare de mentalitate și de percepție a mediului rural în societate. Realizatoarea de televiziune Irina Păcurariu a apreciat public implicarea noastră în proiect și rezultatele lui cuantificabile, adică 83 de voluntari implicați și circa 5.810 ore de voluntariat desfășurate”, ne-a mai spus profesoara Daniela Ceredeev.
Activitățile Centrului de Dezvoltare Locală Ciumârna nu s-au oprit odată cu închiderea proiectului. Ele continuăși toți cei interesați de dezvoltare personală și voluntariat sunt așteptați să se alăture echipei de la Ciumârna, coordonată de Daniela Ceredeev.