De la începutul acestui an, peste 70 de copii neglijați sau abuzați, părăsiți de părinți, fugiți din instituțiile de ocrotire sau găsiți vagabondând pe străzile județului, copii care au ajuns victime ale traficului și migrației sau care erauîn pericol în propria familie au fost internați temporar în Centrul de primire în regim de urgență a copilului abuzat, neglijat și exploatat, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava. Centrul face parte din cadrul Serviciilor multifuncționale de tip rezidențial Suceava. Primul Centru de Urgență (CPU) s-a deschis în 1970, funcționând o lungă perioadă de timp într-o locație pe str. Mihai Eminescu. Centrul de primire în regim de urgență a copilului abuzat, neglijat și exploatat a funcționat o perioadă în subordinea Ministerului Muncii, iar din 1997 a fost preluat de către DGASPC Suceava.
Pe perioada plasamentului în regim de urgență se suspendă drepturile părintești
Șefa Serviciilor multifuncționale de tip rezidențial Suceava, Rodica Ilisei, ne-a spus că „centrul de urgență are o capacitate de 20 locuri (băieți și fete), pentru copii și tineri aflați în situație de risc. Accesul beneficiarilor în cadrul serviciului se face în baza dispozițiilor de plasament în regim de urgență, emise de către directorul executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sau de către instanța judecătorească, în urma evaluărilor inițiale ale situației copiilor realizate de Serviciul intervenție în regim de urgență din cadrul DGASPC Suceava”.
Rodica Ilisei a completat că toți cei 71 de copii și tineri care au trecut de la începutul acestui an prin Centrul de primire în regim de urgență provin din municipiul Suceava și de pe raza județului Suceava, dar pot fi și cazuri de copii, cu vârste cuprinse între 2-18 ani, din alte județe, identificați de polițiști pe raza județului nostru. „Centrul găzduiește un număr fluctuant de copii și tineri care provin din familii dezorganizate sau monoparentale, familii fără posibilități de întreținere a acestora, copii orfani, copii abuzați sau în situație de risc. Pe perioada plasamentului în regim de urgență se suspendă drepturile părintești, aceste drepturi fiind exercitate de directorul executiv al DGASPC. Acest centru este unul de tranzit cu regim închis, unde copiii pot sta internați pe o perioadă cuprinsă între 48 ore și 14 zile, până la luarea unei măsuri care asigură permanență”, ne-a mai spus șefa centrului.
Centrul oferă copiilor abuzați servicii sociale specializate: primire și găzduire temporară, asistență medicală și îngrijire, suport emoțional și, după caz, consiliere psihologică, educare, reintegrare familială și comunitară. La nivelul centrului funcționează și „telefonul copilului”, care poate fi apelat gratuit, la numărul 983, atât de copiii sau tinerii aflați într-o situație de risc, cât și de orice persoană care dorește să sesizeze cazuri de copii abuzați sau negligați sau cazuri de violență domestică.