Absolvenții claselor a XII-a pot răsufla liniștiți după ce vineri, 4 iulie, au susținut ultima probă din cadrul examenului maturității, examen ce a debutat în urmă cu aproape o lună de zile.
5.326 de elevi au fost prezenți în sălile din cele 18 de centre de examinare pentru proba la alegere a profilului și specializării, testare la care s-au înregistrat 265 de absenți.
Pentru proba a treia a bacului, elevii care au fost înscriși în timpul celor patru ani de liceu la profilul real, tehnic, resurse naturale sau militar au avut posibilitatea de a alege dintre disciplinele fizică, informatică, chimie, anatomie sau biologie vegetală și animală.
Elevii de la profilul umanist și de la filiera vocațională au susținut proba la una din următoarele discipline: geografie, filosofie, logică și argumentare, economie, psihologie sau sociologie.
Cei mai mulți dintre examinații suceveni au optat pentru biologie și geografie.
Indiferent de disciplină, subiectele variantei extrase (varianta cu numărul 4) au fost structurate pe trei cerințe mari, fiecare având mai multe subpuncte.
Impresii la final de examen
Ultimul hop al examenului de bacalaureat a fost trecut cu ușurință de examinații suceveni care speră ca nota de la ultimele două probe ale examenului să mai spele din rușinea de la proba de limba română, unde candidații se așteaptă la note foarte mici.
Cei mai mulți dintre adolescenți au ieșit zâmbitori și degajați din sălile de examen înainte de expirarea timpului alocat probei, mulțumiți mai degrabă că au scăpat de stresul bacului, decât de faptul că subiectele extrase nu le-au dat prea multă bătaie de cap.
Alexandra a absolvit Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, iar de la toamnă vrea să fie studentă la specializarea Economia turismului, de la Universitatea din Suceava. Pentru admitere, media de la bac are o pondere mare, astfel ca tânăra speră să ia o notă peste 8.
„A fost destul de ușor la ultima probă. Per total, la geografie a fost așa și așa, la matematică a fost ușor, iar la română a fost greuț, având în vedere că nimeni nu s-a pregătit pentru poezie. Sper să iau 8, peste 8”, a declarat tânăra.
La rândul său, colega sa Elena Ilaș a mărturisit că „la cerințele privind Europa a fost ușor, dar la România a fost ceva mai complicat. Erau câteva cerințe care te induceau în eroare. Sunt mulțumită că am scăpat de probe. Sper la o medie de 8 pentru că aceasta contează la înscrierea la facultate”.
De asemenea, nu puțini au fost elevii care au amintit de stresul și emoțiile prin care au trecut de-a lungul săptămânilor în care au fost evaluați, aceștia mărturisind că examenul maturității i-a cam stors de puteri.
„Ultima probă mi s-a părut cea mai dificilă, a fost și stresul mai mare, s-au acumulat multe. A fost obositor, au fost toate probele într-o săptămână, au mai fost și competențele, a fost foarte aglomerat”, a menționat Andreea, o tânără absolventă.
La rândul său, Mirela P. a arătat că „s-au adunat toate. Mai mult ne-au consumat emoțiile decât probele în sine”.
Luni se afișează rezultatele
Prima afișare a rezultatelor de la bacalaureat va avea loc luni, 7 iulie, până la ora 12.00, contestațiile putând fi depuse în aceeași zi, între orele 12.00 și 16.00. Afișarea rezultatelor finale are ca termen limită data de 11 iulie. Absolvenții de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor; au susținut toate probele scrise și au luat cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea și au obținut cel puțin media 6 la probele scrise.
Candidații care n-au promovat vor avea posibilitatea să mai susțină examenul în sesiunea a doua, care se va desfășura între 18 august și 4 septembrie.