Păstrarea tradițiilor

Peste 500 de oameni, îmbrăcați în costume populare, au petrecut la Balul gospodarilor din Botoșana



Peste 500 de oameni au petrecut la Balul gospodarilor din Botoșana
Peste 500 de oameni au petrecut la Balul gospodarilor din Botoșana

Peste 500 de oameni, purtând cu mândrie costumele populare, scoase din lada cu zestre a părinților sau bunicilor, s-au reunit, la sfârșitul săptămânii trecute, la Căminul Cultural din localitatea Botoșana, unde au participat la Balul gospodarilor. Evenimentul a fost organizat de Primăria Botoșana, în parteneriat cu Asociația Culturală Vatra Satului. Încântat de numărul mare de oameni care au răspuns pozitiv invitației de a participa la acest eveniment al comunității, primarul comunei Botoșana, Ion Ghiață, a declarat că „oamenii din Botoșana nu numai că vin și își etalează costumele populare, care sunt niște opere de artă, ci participă la un act de cultură”.
Interpreți și dansatori de elită
Balul gospodarilor a reunit artiști cunoscuți, Adriana Bucevschi, Nicoleta Hafiuc, Bianca Ciubotaru, Manuela Pohoață, Alexandru Brădățan, care au fost acompaniați de Trupa Rekord. Nu au lipsit de la petrecere nici dansatori de elită. Publicul a aplaudat eleganța mișcărilor, armonia, vigoarea și dragostea de viață, ce au fost puse în evidență de dansatori de la Ansamblul artistic studențesc “Arcanul” USV, Ansamblul “Doina Carpaților” din Iași, Ansamblul “Florile Bucovinei” din Rădăuți, dar și de la ansamblurile artistice din Sfântu Ilie, Botoșana, precum și din alte localități din zonă, acompaniați de tarafuri și instrumentiști de valoare. Manifestarea culturală a adus în sala neîncăpătoare de această dată, alături de gazde, gospodari “unul și unul” din localitățile Sfântu Ilie, Șcheia, Suceava, Cajvana, Grănicești, Cacica, Pârtești, Arbore, Comănești, Valea Moldovei, Mihoveni, Stroiești, Poieni Solca. Au fost prezenți și tineri studenți din Cluj, veniți în vizită la colegii lor.
Evenimentul a fost realizat și prezentat de Călin Brăteanu.
La Balul gospodarilor de la Botoșana a fost prezent și maestrul coregrafViorel Vatamaniuc. Aflat la Suceava pentru pregătirea dansatorilor din cadrul Ansamblului „Arcanul” USV, oaspetele de onoare al balului, maestrul coregrafViorel Vatamaniuc, în vârstă de 82 de ani, a exclamat, entuziasmat: “Am trăit s-o văd și pe asta!”
Mulți tineri, „gătiți” în straie populare, au preferat să înlocuiască discoteca cu balul
Lidia Loredana Seserman, membră a Asociației Culturale Vatra Satului, ne-a spus că „îmbrăcați în straie populare, redescoperite în lada cu zestre a bunicilor sau țesute la comandă de femeile locului, oamenii au adus tradiția în actual, prin portul popular, prin pași de dans, prin hore, dragoste de neam și voie bună. Unii bătrâni spun că Balul gospodarilor, organizat de câțiva ani în localitatea suceveană Botoșana, întrece chiar frumusețea horelor sătești de odinioară, jucate în case țărănești, la șezători sau pe plaiuri înverzite”.
Ea a completat că la eveniment au participat foarte mulți tineri, „gătiți” în straie populare, tineri care au preferat să înlocuiască discoteca cu balul. După cum au spus organizatorii, „privită de sus, lumea satului alcătuiește un «penaj» viu de culori, un «câmp cu flori» dominat de albul pur al cămășilor ce fac parte din costumul popular, de fete mândre și feciori. De sus, se vede o lume uniformizată, a culorilor și a demnității țărănești. Dorința bătrânilor de a transmite celor tineri obiceiurile și portul popular a fost îndeplinită și anul acesta”.


Peste 500 de oameni au petrecut la Balul gospodarilor din Botoșana
Peste 500 de oameni au petrecut la Balul gospodarilor din Botoșana
Maestrul coregraf Viorel Vatamaniuc
Maestrul coregraf Viorel Vatamaniuc
Peste 500 de oameni au petrecut la Balul gospodarilor din Botoșana
Peste 500 de oameni au petrecut la Balul gospodarilor din Botoșana


Recomandări

Vatra Dornei devine capitala dansului folcloric internațional: Festivalul „Dorna, plai de joc și cântec” reunește ansambluri din întreaga lume