Statistici

Peste 500 de cazuri de minori abuzați, în atenția Protecției Copilului Suceava, anul trecut



Purtătoarea de cuvânt a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, Nicoleta Daneliuc
Purtătoarea de cuvânt a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, Nicoleta Daneliuc

Anul trecut s-au înregistrat peste 500 de sesizări adresate Protecției Copilului Suceava cu privire la minori abuzați emoțional sau neglijați de părinți. În anul 2015 au fost înregistrate 518 sesizări de violență în familie confirmate (abuz fizic, abuz emoțional, abuz sexual, neglijare), dintre care 410 cazuri de neglijare, 30 de abuz fizic, 11 cazuri de abuz sexual, 67 de cazuri de abuz emoțional, numărul acestora fiind mai mare decât în anul 2014, când s-au înregistrat 489 de sesizări similare, sau decât în 2013, când au fost 419 sesizări la Protecția Copilului Suceava.
În anul 2014 au fost înregistrate 489 de sesizări de violență în familie confirmate (abuz fizic, abuz emoțional, abuz sexual, neglijare), dintre care 407 cazuri de neglijare, 14 de abuz fizic, 14 cazuri de abuz sexual, 54 de cazuri de abuz emoțional, numărul acestora fiind mai mare decât în anul 2013.
În 2015 a crescut numărul sesizărilor de abuz emoțional și fizic față de minori și a scăzut numărul sesizărilor de abuz sexual. Prin comparație, în anul 2010, rezultă din statisticile Protecției Copilului Suceava, s-au înregistrat doar 225 de sesizări de violență în familie confirmate, sesizări care s-au făcut, cele mai multe, direct la sediul Protecției Copilului Suceava, telefonic sau prin corespondență, dar și prin apel la Telefonul Copilului (0230 983).
Purtătoarea de cuvânt a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, Nicoleta Daneliuc, a spus că sunt luate în calcul și se verifică și sesizările anonime. “Pentru că a crescut simțitor numărul sesizărilor despre copii abuzați emoțional, neglijați în propriile familii, în multe cazuri s-a impus consilierea psihologică a minorilor. Părinții copiilor au fost responsabilizați și s-a solicitat întocmirea de rapoarte psihosociale. Toate cazurile rămân în atenția noastră pentru soluționare”, a declarat Nicoleta Daneliuc. Purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava a completat că în structura pe care o reprezintă funcționează Centrul multifuncțional destinat victimelor violenței în familie. Anul trecut, 27 de copii și persoane adulte (femeile bătute de soți sau concubini, copiii abuzați de părinți, familiile marginalizate social) au beneficiat de serviciile acestui centru, „servicii specializate de asistență socială, recuperare, îngrijire, consiliere juridică, consiliere psihologică în vederea adaptării la o viață activă pentru realizarea inserției sociale și profesionale a victimei, promovarea unor programe de reinserției socială, asistență medicală, inclusiv evaluare în cadrul serviciilor de medicină legală. Toate serviciile sunt gratuite”.



Recomandări

Lansarea campaniei naționale de prevenire a traficului de minori „Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”

Conferențiar univ. dr. Cristian Opariuc-Dan: „Mi-aș dori mult să ne întoarcem la cercetările din trecutul nu prea îndepărtat, atunci când cercetătorul era chiar interesat de ideea lui de cercetare și petrecea luni întregi rafinând-o”