Bucovina este zona în care tradițiile sunt păstrate, de aceea mulți oameni din întreaga țară aleg să petreacă sărbătorile aici. Unele datini și obiceiuri specifice acestei perioade au fost înscrise și în Programul turistic „Paștele în Bucovina”, pentru a fi cunoscute de cei care ajung în zonă. O astfel de acțiune de promovare a obiceiurilor și datinilor a fost a VII-a ediție a Sărbătorii coșurilor pascale care s-a desfășurat luni, în a doua zi de Paște, începând cu ora 13,00, pe esplanada din fața Muzeului Obiceiurilor Populare din Gura Humorului. Humorenii dar și locuitorii satelor învecinate, îmbrăcați în costume populare specifice zonei sau specifice etniei, au venit în centrul orașului pentru a arăta cum se pregătește un coș cu bucate de Paște pentru sfințit la sfârșitul slujbei din noaptea de Înviere.
Din cele peste 50 de coșuri expuse nu au lipsit pasca și cozonacul specifice acestei sărbători, ouăle roșii, preparatele din miel și din porc, crucea făcută din drob de sare, untul făcut în casă, salamul de casă, șunca, băuturile tradiționale cum ar fi afinata, fragata și zmeurata. În mijlocul coșului a fost așezat pe o babă (așa este numit un cozonac copt într-o formă specială) cel mai frumos ou încondeiat. Toate acestea au fost puse într-un coș din nuiele în care a fost așternut un ștergar țesut în casă cu motive tradiționale. Pentru a înfrumuseța coșul, multe dintre gospodine au adăugat flori de sezon.
Slujbă de sfințire a coșului pascal
Manifestarea de la Gura Humorului a început cu o slujbă de sfințire a coșurilor pascale și stropire cu apă sfințită a gospodarilor, oficiată de un sobor de preoți de la parohiile din orașul Gura Humorului. Tot preoții au trecut pe la fiecare participant pentru a juriza coșurile, verificând dacă în ele se află produsele tradiționale specifice acestei sărbători. Tot preoții au notat și cele mai frumoase și autentice costume populare.
La sărbătoarea coșurilor pascale au venit și tineri. Amalia are 13 ani și a venit cu un coș identic cu cel cu care a fost la sfințit în Noaptea de Înviere, din care nu au lipsit pasca, hreanul, ouăle, grâul încolțit, checul cu ciocolată și cozonacul. Nu a pus preparate de miel în coș pentru că a dorit ca tot ceea ce a prezentat să fie făcut de ea. “Este un obicei frumos la care particip pentru a patra oară. Am învățat să pregătesc coșul pentru sfințit de la doamnele de la cămin, pentru că sunt crescută în sistemul instituționalizat și nu am familie. În viață este bine să știi de toate și de aceea merg în fiecare an cu coșul la sfințit și apoi îl prezint în expoziție”, ne-a spus Amalia.
Bărbații s-au întrecut cu femeile în prezentarea coșului de Paște
Gospodinele din Gura Humorului au reprezentat zona cu cele mai frumoase coșuri pascale. “Un coș conține pască, preparate făcute în casă, ouă roșii, totul fiind pregătit după rețete tradiționale, miel, hrean. Nu lipsește crucea din sare de Cacica, este simbolul creștin care aduce binecuvântare, baba făcută din aluat de cozonac într-un vas de ceramică și cel mai frumos ou decorat de gospodina casei”, ne-a spus Rodica Hacman.
O concurență serioasă pentru gospodinele din zona Gura Humorului a fost din partea bărbaților, câțiva dintre ei având coșuri care îți atrăgeau atenția prin modul de prezentare, dar și prin varietatea bunătăților care se aflau în ele.
Gheorghe Zofotă a venit cu un coș foarte frumos pregătit chiar de el.
„Ca de obicei, în fiecare an aducem în fața celor care vizitează Bucovina tradițiile noastre păstrate de la străbunici. În mijlocul coșului tronează baba făcută din aluat de cozonac cu nucă și cu mac, apoi pasca cu brânză este nelipsită din coșul pascal, cârnațul de casă, ouă roșii, drob de miel. De această dată nu am mai venit cu fragată sau afinată, în acest an am venit cu secărică, și în rest multă sănătate și voie bună. Doamne ajută cui sărută și sporește cui iubește”, a precizat Gheorghe Zofotă.
Alexandru Tănase din Gura Humorului a avut în coș 14 produse. „Ne trebuie o oră până le descriu pe fiecare. Toate sunt făcute în gospodăria mea, sunt pregătite de buna mea gospodină, am crescut purcelul, mielul, am cultivat grâu și am făcut făină, am prelucrat laptele de la vacă și am făcut brânză pentru pască, smântână pentru prăjituri, am făcut un miel din unt de casă, care reprezintă mielul în miniatură, având și blănița din unt dat pe răzătoare, hreanul și sfecla roșie sunt din grădină”, ne-a spus Alexandru Tănase.
Premii în bani și diplome
Juriul a decis să acorde tuturor participanților premii, adică 100 de lei și Diplome de participare, pentru că a fost foarte greu de hotărât care este cel mai frumos coș, toți participanții având coșuri deosebite. La final, cei prezenți au avut posibilitatea să guste din bucatele din coșuri, apoi au asistat la un spectacol de muzică populară.
Tradiții
Peste 50 de coșuri au fost prezentate la Sărbătoarea coșurilor de Paște, de la Gura Humorului
