Sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a adunat în acest an, în care se împlinesc 600 de ani de la aducerea sfintelor moaște în Cetatea Sucevei de către domnitorul Alexandru cel Bun, peste 30.000 de credincioși din toate colțurile țării. Aceștia au participat la slujba arhierească, prilejuită de sărbătorirea hramului Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, la procesiunea de Sânziene, când racla cu moaște a Sfântului Ioan a fost plimbată pe străzile orașului, dar și la prima zi de pelerinaj.
Conform estimărilor realizate de reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean, dacă în timpul Liturghiei în curtea mănăstirii și în împrejurimi s-au aflat peste 5.000 de pelerini, pe traseul ales pentru procesiune s-au mai adăugat circa 8.000-9.000 de oameni care au ieșit în întâmpinarea sfintelor moaște.
De menționat că de marți dimineață, de la ora 6.00, când racla cu moaștele sfântului a fost așezată sub baldachinul din curtea mănăstirii, alături de icoana Sf. Ioan cel Nou „îmbrăcată” în flori, și până ieri, la orele amiezii, când a început procesiunea de Sânziene, peste 10.000 de credincioși se rugaseră la moaștele sfântului.
ÎPS Teofan: „Anul acesta se împlinesc șase veacuri, 600 de ani, de la venirea sfintelor moaște aici la Suceava”
Slujba arhierească prilejuită de sărbătorirea hramului mănăstirii a început în jurul orei 9:00, când deja curtea mănăstirii era plină de credincioși.
Slujba a fost oficiată în curtea mănăstirii de ÎPS Teofan – Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Pimen – Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și PS Macarie – episcop al Europei de Nord, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi.
Pe tot parcursul Sfintei Liturghii, pelerinii, veniți din județe îndepărtate ale țării sau din zonele limitrofe ale Sucevei, s-au așezat la rând pentru a ajunge la racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou, așezată sub baldachinul din curtea Catedralei arhiepiscopale din Suceava.
Sfânta Liturghie s-a încheiat cu cuvintele de învățătură rostite de preoții invitați.
ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vorbit despre împlinirea a 600 de ani de când moaștele sfântului au fost aduse la Suceava. „Este o mare zi pentru Moldova, pentru Suceava, în mod special, pentru că într-o zi precum aceasta au fost aduse sfintele moaște ale Sfântului Ioan cel Nou, noul mucenic de la Cetatea Albă, noul mucenic al Sucevei, noul mucenic din calendarul bisericii noastre. Această zi închinată nașterii Sfântului Ioan Botezătorul a devenit pentru cei care trăiesc și au trăit în această zonă și nu numai, vreme de 600 de ani, prilej de pelerinaj, de îngenunchiere, de închinare a bunilor creștini la binecuvântatele moaște ale acestui om atât de mare pe pământ și devenit atât de mare în împărăția cerurilor. Spun istoricii, cea mai mare parte dintre ei, că anul acesta se împlinesc șase veacuri, 600 de ani, de la venirea sfintelor moaște aici la Suceava. Au trecut 600 de ani de la acel binecuvântat moment, când Măria Sa, domnul Moldovei – Alexandru cel Bun, împreună cu a sa curte imperială de la Suceava, cu Mitropolitul țării, cu stareții mănăstirilor, preoții de parohii și poporul, a primit darul de grație, în 1415, moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. În cei 600 de ani au avut loc multe evenimente pe pământul Moldovei. Momente de răscruce, momente de înălțare la cer și au fost și momente de moarte, de mormânt și de iad, căci orice infidelitate față de Hristos Domnul este moarte, este mormânt și este iad. Trecut-au 600 de ani de la venirea sfintelor moaște la Suceava. Au fost multe evenimente mari și mici, dar credem că nici unul nu a depășit ca importanță momentul venirii acestor moaște”, a transmis părintele Teofan.
Procesiunea de Sânziene
Sfânta Liturghie a fost urmată de scoaterea sfintelor moaște din curtea mănăstirii, în jurul orei 12.15.
Potrivit tradiției, soborul de preoți și pelerinii care însoțesc racla s-au oprit la câteva biserici din municipiu: Biserica Sf. Înviere, Biserica Sf. Gheorghe – Mirăuți, Biserica Sf. Dumitru, Biserica Sf. Nicolae, Catedrala Nașterea Domnului – de pe Mărășești, Biserica Nașterea Maicii Domnului – de la Tribunal, după care s-a întors la mănăstirea suceveană. Racla cu moaște a fost așezată din nou sub baldachinul din curtea mănăstirii, unde a rămas pentru ca toți credincioșii să se închine sfântului.
În dreptul fiecărui locaș de cult unde convoiul a poposit, mulțimea a fost întâmpinată de preoții slujitori cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce în mâini.
În fața procesiunii au fost purtate cruci, prapuri și icoanele Sfântului Ioan Botezătorul și Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
Preoții care au luat parte la pelerinaj i-au binecuvântat pe credincioșii care, nu de puține ori, s-au îmbrâncit pentru a trece pe sub raclă, practică despre care se zice că apără credincioșii de cele rele.
Sărbători liniștite pentru polițiștii suceveni
Inspectoratul de Poliție Județean Suceava a informat că în cele două zile de pelerinaj nu a fost sesizată nici o faptă penală. Peste 60 de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura ordinea și liniștea publică marți și miercuri. În această perioadă au acționat în permanență atât polițiști în uniformă, cât și polițiști în civil în zonele aglomerate pentru prevenirea faptelor antisociale.
Acțiuni de prevenire și informare au organizat și polițiștii compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Suceava, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și al polițiștilor de proximitate din cadrul Poliției Municipiului Suceava. Peste 1.000 de materiale preventive au fost înmânate cetățenilor și pelerinilor.
„Din fericire, cetățenii și-au însușit recomandările și sfaturile polițiștilor, nefiind sesizate până în prezent, în perioada 23-24.06.2015, asemenea fapte. De asemenea, îmbucurător este faptul că nu s-au înregistrat evenimente rutiere soldate cu victime, deși valorile de trafic au fost în această perioadă crescute”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Suceava.