Începând de astăzi și până la finalul acestei săptămâni, peste 300 de polițiști vor fi implicați într-un proiect complex de informare a sucevenilor despre modalitățile în care acționează infractorii. Acțiunea face parte din proiectul „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, în cadrul căruia vor fi abordate cinci teme, respectiv delincvența juvenilă, victimizarea minorilor, infracțiunile contra patrimoniului, violența intrafamilială și siguranța rutieră.
În acest context, polițiștii se vor întâlni cu elevi, părinți, profesori și directori ai unităților de învățământ, persoane în vârstă, femei, administratori de societăți comerciale și de imobile și reprezentanți ai comunităților multiculturale, cu care vor discuta aspecte ce țin de cele cinci teme care fac obiectul acțiunii reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Suceava.
Cu acest prilej, vor fi distribuite materiale preventive în spații publice, se vor organiza expoziții tematice, cu tehnică de securitate, demonstrații ale unor formațiuni din cadrul Poliției și se vor difuza filme pe anumite teme.
„În cadrul săptămânii prevenirii vor fi lansate oficial două noi campanii de prevenire a furturilor și a delincvenței juvenile. Pentru desfășurarea și implementarea campaniilor au fost realizate peste 10.000 de materiale preventive care vor fi distribuite la nivelul întregului județ. De asemenea, cu sprijinul ATOP Suceava au fost realizate trei tipuri de ghiduri de prevenire a furturilor din locuință, a furturilor din genți și buzunare și a înșelăciunilor. În ziua dedicată prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului aceste ghiduri vor fi distribuite persoanelor vârstnice și altor categorii vulnerabile”, a arătat comisarul Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.
În ceea ce privește delincvența juvenilă, polițiștii vor aduce în discuție problemele generate de violența în școli, pericolul consumului de alcool și droguri, dar și consecințele pe care le pot suporta cei implicați în astfel de fapte antisociale.
„În condițiile societății actuale, demersul preventiv devine o soluție viabilă în abordarea problematicii infracționale. Actul preventiv se transformă într-un preambul obligatoriu al oricărei acțiuni polițienești. Este o componentă care asigură succesul unei intervenții polițienești eficiente și de calitate, contribuind, totodată, la conservarea și utilizarea corectă a resurselor materiale și umane”, a concluzionat comisarul Ionuț Epureanu.