Peste 2.600 de copii din județ au ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava are în evidență 9.128 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, proveniți din 6.298 de familii. 5.751 de minori au un părinte plecat la muncă în străinătate și 698 de copii au un singur părinte susținător și acesta este plecat peste hotare. Cei mai mulți copii cu părinți plecați în străinătate (2.707) au vârste cuprinse între 14 și 18 ani, 2.511 au între 10 și 14 ani și 105 copii au vârste sub un an.
Dan Ionuț Adomniței, directorul executiv al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că cele trei echipe mobile care funcționează în structura DGASPC Suceava au acordat servicii de specialitate pentru 90 de copii din comunitate ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. „Este vorba de consiliere în terapii de recuperare, consiliere psihologică și juridică. Echipele mobile au mediatizat activitatea pe care o desfășoară prin distribuirea în comunitate a unor pliante cu serviciile oferite copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate”, a completat Dan Ionuț Adomniței.
“Copiii se pot simți abandonați, nedoriți, neiubiți”
Cacica, Bosanci, Zvoriștea, Baia, Valea Moldovei, Gura Humorului, Dumbrăveni, Dolhasca, Marginea sunt localități cu un număr mai mare de copii ai căror părinți sunt plecați peste hotare. Raportat însă la numărul de locuitori, procentajul minorilor cu părinți plecați în străinătate nu face din acestea localități „fruntașe”.
Singurătatea și lipsa de afectivitate din partea părinților îi pot afecta atât de mult pe copii, încât să ajungă să nu mai pună nici un preț pe viață. Psihologul Nicoleta Hașovschi ne-a spus că plecarea părinților la muncă în străinătate este un moment traumatizant pentru copii, în majoritatea cazurilor. „Copiii se pot simți abandonați, nedoriți, neiubiți, sunt puși în plan secund față de alte interese sau necesități ale părinților. Din păcate, sunt numeroase situațiile în care plecarea părinților reprezintă cauza declanșatoare a unor sentimente de deznădejde ale adolescenților, care pot duce, în cazuri extreme, la decizii drastice ale acestora, cum ar fi suicidul, survenit din sentimente acute de vinovăție sau din răzbunare față de părinți”, ne-a explicat psihologul.
Dorința stringentă de afecțiune, de atingeri, de aprecieri și laude, de încurajări, de a ști că cineva veghează asupra lor și îi protejează, nevoia de a exista în apropierea lor un adult perceput ca reper și model, a mai completat Nicoleta Hașovschi, sunt doar o parte din necesitățile foarte importante ale unui copil, de care cei ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate sunt privați.
Statistică
Peste 2.600 de copii din județ au ambii părinți plecați la muncă în străinătate
