În județul Suceava

Peste 2.500 de ruși lipoveni sărbătoresc mâine Crăciunul



– Bucatele specifice rușilor lipoveni sunt „haladet” – piftia specială, care se servește cu hrean, tăițeii fierți în supă de pasăre „lapsa”, sărmăluțele și peștele
Pentru cei peste 2.500 de ruși lipoveni care trăiesc în județul Suceava, Crăciunul se serbează mâine, 7 ianuarie, potrivit vechiului calendar. Cele mai însemnate comunități de ruși lipoveni din Suceava se află la Climăuți, comuna Mușenița, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forăști, dar și în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuți și în orașul Gura Humorului. Lipovenii nu sunt singurii care sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, alături de ei fiind și ucraineni, greci, sârbi, și toți românii care țin sărbătorile după Calendarul Iulian.
„Pentru rușii lipoveni, Crăciunul are o însemnătate mai aparte deoarece este o sărbătoare pur spirituală, în care accentul se pune pe rugăciuni, neexistând alte obiceiuri laice, deoarece Biserica a fost și este un factor de o importanță covârșitoare în existența unei comunități, credința fiind de-a lungul timpului singurul element care a ținut închegată o comunitate de etnici ruși lipoveni. Grupați în comunități mai mici sau mai mari, ei se încumetă și în 2007 să trăiască după regulile pe care le-au adus cu ei staroverii care au plecat din Imperiul Rus în sec XVII și s-au stabilit pe teritoriul României în Moldova și Dobrogea”, ne-a spus Irina Parfon, secretar al Comunității Rușilor Lipoveni din România.
Astăzi, în Ajunul Crăciunului, moment cu totul deosebit mai ales în satele de ruși lipoveni, spre seară, totul este cuprins de o liniște covârșitoare. După o zi întreagă de post negru –„sacelnic”, seara, toată lumea se pregătește de mers la biserică, pentru că la rușii lipoveni, Ajunul nu înseamnă veselie, brad luminos, Moș Crăciun și colindători cheflii, ci post și rugăciune. Îmbrăcați în port tradițional, fetele cu „shupca”, fusta lipovenească, și „shalika” -baticul colorat, fără a uita de brâul cu ciucuri „pois” și de mătănii „lestovka”, iar bărbații în cămașă lipovenească – „rubashka”, legată și ea cu „pois”, peste care pun și „bikeshka”, haina neagră lungă, care să-i apere de frigul iernii, se merge la slujba de noapte „vsenosnoe bdenie” care precede liturghia.
Duminică dimineață, în ziua de Crăciun, se merge din nou la biserică la Sfânta Liturghie, iar după ce aceasta se termină, toată familia se așează la masă, după ce și-a cerut binecuvântare și dezlegare pentru „mâncarea de dulce”.
Bucatele pregătite de gospodine și specifice rușilor lipoveni pentru această sărbătoare sunt „haladet” – piftia specială, care se servește cu hrean, tăițeii fierți în supă de pasare „lapsa”, sărmăluțele în foi de viță de vie sau varză. Peștele nu lipsește de pe masa de Crăciun, regăsindu-se preparat în ciorba de perișoare sau chifteluțe. La desert, se servește cozonac cu nucă, colțunași cu brânză „vareniki”, alte specialități rusești „pirajki” sau simple prăjiturele.
Imediat după servirea mesei încep să apară și colindătorii, grupuri de fete și băieți, care colindă în casă, în fața icoanei cu candela aprinsă, singurul colind fiind o cântare bisericească „Hristos Rajdaetsea”. Colindul se începe de la preotul satului și se continuă cu celelalte gospodării. Cei care nu au terminat de colindat în prima zi, pot continua și în a doua zi de Crăciun.



Recomandări

12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului

12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului
12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului

12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului

12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului
12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului