205 adulți din Suceava sunt elevi cu acte în regulă în cadrul programului „A doua șansă”, program ce se adresează celor care nu și-au definitivat ciclul de învățământ primar sau gimnazial și, prin urmare, nu pot fi incluși în programele de formare profesională și nici nu pot fi integrați pe piața muncii.
Cele peste 200 de persoane au depășit demult vârsta gimnaziului sau a liceului, însă programul le oferă posibilitatea de a recupera o parte din educația de care nu au avut parte la vârsta copilăriei.
Potrivit metodologiei, „programul «A doua șansă» are drept scop sprijinirea persoanelor cu vârsta de peste 14 ani care nu au finalizat învățământul gimnazial, astfel încât acestea să își poată completa și finaliza educația de bază din cadrul învățământului obligatoriu, precum și pregătirea pentru obținerea unei calificări profesionale într-un anumit domeniu”.
Cursuri în opt școli
La nivelul județului Suceava, cursurile se desfășoară în opt unități școlare aflate în medii considerate dezavantajate.
Este vorba despre Școala Gimnazială Șcheia (23 de cursanți), Școala Gimnazială Nr. 2 Câmpulung Moldovenesc (18 cursanți), Școala Gimnazială Nr. 3 Vicovu de Sus (27), Liceul „Ion Nistor” Vicovu de Sus (52), Școala Gimnazială Nr. 3 “Mihail Sadoveanu” Fălticeni (28), Școala Gimnazială Gulia (23), Școala Gimnazială Baia (8) și Școala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava (26).
În fiecare din cele opt unități școlare este desemnat un cadru didactic responsabil cu derularea proiectului, profesorii luând parte la seminarii de formare pentru a lucra mai ușor cu persoanele din grupurile dezavantajate, care au abandonat școala și nu au absolvit învățământul obligatoriu.
Disciplinele de studiu în acest program sunt organizate pe module obligatorii și opționale, bazate pe curriculum-ul specific programului „A doua șansă”, iar conținuturile lecțiilor sunt centrate pe interesele și particularitățile de vârstă ale cursanților. Totodată, lecțiile au aplicabilitate practică imediată, folosindu-se exemple din viața de zi cu zi și situații culese din realitate. Cursanții (în număr de minim opt – maxim 15 într-o clasa) sunt încurajați să comunice atât între ei, cât și cu profesorii.
La terminarea cursurilor, absolventul beneficiază de un certificat de absolvire. În plus, în cazul în care a promovat și componenta de calificare profesională aferentă programului “A doua șansă” învățământ secundar inferior, cursantul beneficiază de un Certificat de calificare profesională nivel 1 și Portofoliul personal pentru educație permanentă.