Peste 200 de salvatori și 35 de autospeciale de pompieri, poliție, jandarmi, ambulanțe și protecție civilă au luat parte la un amplu exercițiu care a verificat capacitatea de intervenție în cazul unei situații majore de urgență. Mobilizarea a avut loc joi dimineață, în centrul municipiului Suceava, iar acțiunea face parte dintr-un exercițiu în domeniul situațiilor de urgență cu tema „Intervenția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al municipiului Suceava, împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Bucovina» al județului Suceava și celelalte instituții cu funcții de sprijin, pentru salvarea, evacuarea persoanelor și limitarea efectelor negative produse de un cutremur de pământ”.
Cutremurul a fost simulat la ora 11.00, cu un vuiet asurzitor produs în zona centrală a orașului. Mai multe persoane au rămas blocate în interiorul sălii de spectacole din Casa de Cultură, unde a izbucnit și un incendiu în timpul cutremurului. În urma apelului făcut, toate echipele de intervenție s-au mobilizat pentru salvarea persoanelor surprinse de cataclism. Prefectul județului a ordonat punerea în aplicare a planului roșu de intervenție, activat în cazul unui număr mare de victime. Peste 200 de pompieri, polițiști, jandarmi, personal al ambulanțelor, vânători de munte, salvamontiști și angajați ai serviciilor voluntare au intervenit cu 35 de autospeciale pentru salvarea celor surprinși de cutremur în interiorul Casei de Cultură.
În zona înconjurătoare a fost afectată și parcarea subterană din imediata apropiere, unde mai mulți oameni au rămas blocați. Rând pe rând victimele surprinse în interiorul sălii de spectacol au fost scoase afară de salvatori și transportate în Punctul de Prim Ajutor, unde personalul specializat le-a acordat îngrijiri medicale. Spectaculoasă a fost intervenția salvamontiștilor și militarilor Unității Militare de Vânători de Munte din Vatra Dornei, care au coborât în rapel răniții de pe acoperișul Casei de Cultură.
Exercițiul a fost apreciat de privitori și de organizatori ca fiind o reușită
Întreaga desfășurare de forțe din centrul Sucevei a fost urmărită cu interes de mulți privitori, care au apreciat viteza de intervenție și modul spectaculos de organizare a exercițiului. Alte două mesaje anunțau pe rând un accident de circulație cu persoane încarcerate produs pe podul de peste râul Suceava din zona Bazarului și descoperirea unor elemente de muniție rămasă neexplodată, pe un șantier din apropierea BCR, în zona centrală a orașului.
La un moment dat, în toiul intervențiilor, anunțarea unui accident de circulație în fața Prefecturii a îndreptat privirile celor adunați într-acolo. Cei aflați pe margine au avut cuvinte de laudă la adresa intervenției de salvare: „Un exercițiu folositor, util pentru toți în caz de calamitate. Ar trebui să ne prindă pregătiți și ar fi bine să se facă mai des. Intervenția a fost rapidă, bănuiesc că timpii au fost cei corespunzători, da, chiar un exercițiu reușit. Să dea Dumnezeu să nu ne confruntăm cu ceva real”, ne-a transmis Dana Coca. „Băieții văd că sunt bine pregătiți, e fiecare la locul lui și știe ce are de făcut”, a rămas impresionat Cătălin Aconstantinesei.
Bilanțul acțiunii de simulare a fost apreciat de autoritățile locale și organizatori
Exercițiul a fost coordonat de generalul de brigadă Ion Burlui, inspector-șef al ISU „Bucovina” Suceava și comandantul operațiunii de salvare, la acțiune participând prefectul Constantin Harasim și primarul municipiului, Ion Lungu. „Avem nevoie de aceste simulări.Acesta e un exercițiu, dar într-o situație reală se poate acționa oricând urmând pașii de astăzi. Simularea ne poate arăta eventualele disfuncții care pot apărea în timpul intervenției”, a fost părerea prefectului de Suceava, Constantin Harasim.
Primăria municipiului Suceava a fost implicată în acest exercițiu prin participarea Serviciului de Protecție Civilă. „Principala obligație a acestui serviciu al primăriei a fost de a alarma populația, de a ajuta la evacuarea răniților, transportarea victimelor. Eu sunt mulțumit de ceea ce văd, cred că este un exercițiu util și cred că am putea face față în cazul unei situații reale”, este declarația făcută de primarul Sucevei, Ion Lungu.
Bilanțul acțiunii a fost întocmit la finalul exercițiului, care a fost aplaudat de toți cei prezenți în piața centrală a orașului. Generalul de brigadă Ion Burlui a încheiat spunând: „Scopurile pe care noi ni le-am propus au vizat pregătirea forțelor de intervenție, atât forțele proprii, cât și forțele cu care cooperăm. Am vrut să verificăm fluența comunicării pe canalele de comunicații folosite pe timpul intervenției. Nu întâmplător am convocat în această locație inclusiv Centrul Mobil de Conducere și Coordonare a Intervenției, care este cantonat la Iași. În cazul unui seism de asemenea amploare trebuie să ne gândim că toate sistemele de comunicație cad și atunci vorbim doar prin satelit. Sunt mulțumit de modul în care s-a intervenit, atât forțele noastre, cât și forțele cu care am cooperat, și în tot ce am făcut ne-am gândit la cetățeni.”
Mobilizare
Peste 200 de salvatori și-au testat pregătirea în cazul unui dezastru, în centrul Sucevei
