Cel mai amplu protest al celor care lucrează în domeniul exploatării și prelucrării masei lemnoase, dar și în industria mobilei, s-a desfășurat ieri, în Capitală. Timp de aproximativ șase ore, Piața Victoriei a fost ocupată de forestieri, care și-au spus păsurile, cerând Guvernului să acționeze înainte ca blocajul de pe piața lemnului să se transforme într-un dezastru economic cu impact asupra întregii țări.
Aproape 5.000 de persoane din 22 de județe, de la țapinarii care scot lemnul din pădure și îl aduc la drumul auto, de la cei care lucrează în gatere, la prelucrarea buștenilor, pentru materiale de construcții și alte numeroase utilizări, până la cei care fac mobila cu care ne dotăm locuințele, au protestat contra condițiilor impuse de Regia Națională a Pădurilor, care, după cum spun ei, au dus la un blocaj total pe piața lemnului, punând în pericol cei peste 130.000 de angajați din industria masei lemnoase.
Cel mai numeros grup de protestatari din Capitală a fost cel venit din Suceava, de unde au participat peste 1.500 de forestieri, care își văd amenințată activitatea de zi cu zi. Aceștia au mers la București cu 25 de autocare închiriate, dar și cu alte mijloace de transport – trenul și mașinile personale, adunându-se în Piața Victoriei începând de la 09,30. Din cauza numărului mare de protestatari, traficul rutier din Capitală a fost dat peste cap timp de mai multe ore.
Protestatarilor li s-a interzis de către forțele de ordine să vină cu unelte și utilaje specifice meseriei lor – drujbe, topoare, fierăstraie, în schimb au fost „înarmați” cu bannere și pancarte cu mesaje precum „Dorim o cotă de masă lemnoasă pentru sprijinirea firmelor mici și mijlocii” , „Mergem spre falimentare”, „Vrem licitație deschisă cu strigare”, „Pentru campanii și funcții/ Ați vândut, hoților, munții”.
Principala nemulțumire a forestierilor vizează prețurile de vânzare a masei lemnoase la licitațiile organizate de direcțiile silvice din țară, dar și condițiile de comercializare a lemnului din pădurile statului, cuprinse în HG nr. 924/2015 privind aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.
„Vrem ca prețurile să revină la normalitate. Acum, din cauza deciziei Romsilva de a crește cu 300 la sută prețul minim de pornire la licitații, activitatea noastră este blocată” a declarat Ciprian Muscă, vicepreședintele Asociației Forestierilor din Bucovina, care s-a ocupat și de organizarea protestului care a mobilizat jumătate din județele României. Protestul a fost organizat de Asociația Producătorilor de Mobilă din România, Comunitatea Forestierilor — Fordaq, Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni — Nostra Silva, Asociația Forestieră Bucovina, Asociația Forestieră Valea Someșului, Asociația Forestierilor și producătorilor de mobilă Mureșul și Federația Sindicatelor din Industria Lemnului, alături de firmele care activează în domeniu.
Discuțiile cu premierul și reprezentanții Guvernului, soldate cu promisiuni de măsuri urgente
Amplul protest din Piața Victoriei a avut imediat ecouri în rândul reprezentanților Guvernului României. O delegație a forestierilor a fost primită la discuții de către prim-ministrul României, Dacian Cioloș, alături de care s-au aflat secretarul general al Guvernului, Sorin Sergiu Chelmu, precum și secretarul de stat Erika Stanciu, din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Acestora le-a fost înmânat un memoriu de 10 puncte, prin care se solicită “adoptarea în regim de urgență a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă; modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de RNP și eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislației în vigoare; reprogramarea licitațiilor principale la direcțiile silvice unde s-a adjudecat mai puțin de 50% din volumul oferit la licitație, cu prețuri de pornire /de referință la nivelul prețurilor de pornire la licitație practicate în 2015; adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea și vânzarea masei lemnoase de către RNP-Romsilva; interzicerea reținerii și exploatării fără licitație de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului; organizarea licitațiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic; controale tematice ale Gărzilor Forestiere și în pădurile administrate de RNP-Romsilva; depolitizarea RNP-Romsilva; un sistem de urmărire a exploatării legale/trasabilității masei lemnoase eficient, bazat pe un sistem de monitorizare integrat de urmărire a aplicării amenajamentelor silvice/exploatarea masei lemnoase pe bază de APV-uri legal autorizate/bune practici privind interzicerea punerii pe piață a masei lemnoase fără proveniență legală (due-dilligence, autoreglementare); susținerea unei strategii pentru domeniul forestier”.
Ca urmare a semnalului de alarmă tras de forestieri, reprezentanții Guvernului au promis măsuri imediate.
„Pe termen scurt, promisiunile lor sunt că va fi anulată decizia 691/2015 a RNP, că prețurile vor fi recalculate, considerându-se situația actuală ca fiind una excepțională, că vor fi organizate noi licitații cu noile prețuri de pornire, iar contractul de vânzare-cumpărare a masei lemnoase va fi renegociat. Celelalte probleme semnalate de forestieri vor face obiectul unei analize atente a unor grupuri de lucru constituite special în acest scop”, au declarat reprezentanții Asociației Forestiere Bucovina și ai Asociației Forestierilor din România, prezenți la discuții cu membrii Guvernului.
În ciuda nemulțumirilor care i-au determinat să parcurgă sute de kilometri, pentru a-și spune păsul în fața guvernanților, protestul forestierilor s-a desfășurat pașnic, fără alte probleme decât perturbarea traficului, din cauza numărului mare de participanți.
Printre documentele depuse de forestieri la Guvern se numără și o scrisoare deschisă adresată președintelui României, Klaus Iohannis.
Criza de pe piața lemnului s-a făcut simțită puternic chiar de anul trecut, printre cele mai vizibile efecte fiind lipsa de activitate a agenților economici, care nu au ce prelucra, în condițiile în care în toată țara, la licitațiile organizate de RNP, prin intermediul direcțiilor silvice, nu s-au depus oferte decât pentru 5% din volumul de masă lemnoasă scos la vânzare – 4,3 milioane de metri cubi.



