Peste 150 de sindicaliști de la Sanitas protestează miercuri în fața Ministerului Muncii, nemulțumiți de scăderea sporurilor salariale la care s-a ajuns prin legea privind salarizarea și de inechitățile produse prin actele normative adoptate ulterior.
Sindicaliștii Federației Sanitas sunt nemulțumiți de Legea-cadru privind salarizarea bugetară, care, spun ei, nu a oferit venituri corespunzătoare și echitabile tuturor categoriilor profesionale angajate în sistem, iar actele normative apărute ulterior, care ar fi trebuit să corecteze omisiunile și discrepanțele, nu fac decât să le accentueze și să sporească nemulțumirile angajaților.
Potrivit acestora, luna ianuarie 2019 nu a adus creșteri reale de venituri salariaților care urmau să beneficieze de acestea – conform Legii 153/2017, iar celor care au beneficiat de creșteri salariale în martie 2018, limitele impuse de O.U.G. 114/2018 le-au produs scăderi ale veniturilor.
Sindicaliștii cer eliminarea din plafonul de 30% a indemnizației de hrană și a sporului pentru asigurarea continuității activității în unitățile sanitare și de asistență socială, calcularea sporurilor și a gărzilor la salariul de bază actual pentru toți salariații din sistemul sanitar și cel de asistență socială, asigurarea finanțării creșterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, includerea contravalorii indemnizațiilor pentru concediile de odihnă și pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite, eliminarea inechităților în ceea ce privește aplicarea Regulamentului de sporuri, corectarea inechităților din Legea 153/2017 și includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate și asistența socială și negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului – Sănătate.
”Avem o serie de revendicări create de discrepanțele create de Legea salarizării și ulterior de ordonanțele care modifică această lege. Ne dorim, în primul rând, eliminarea plafonului de 30% care creează dificultăți în obținerea veniturilor salariale pe unități sanitare. Mai mult decât atât, din cauza acestui plafon de 30% în care trebuie să ne încadrăm pe ordonatori principali de credite avem situații aberante în care salariați din spitale cu competențe ridicate – și aș putea enumera Spitalul de Urgență Floreasca și spitalele județene – veniturile cadrelor medicale sunt mai mici decât în spitale cu competențe inferioare, cum sunt cele municipale, orășenești sau comunale”, a declarat pentru MEDIAFAX Gabriel Eana, lider sindicatului Sanitas Câmpulung.
Sindicaliștii susțin că o altă problemă pe care a creat-o Ordonanța 114 este legată de faptul că plata pentru categoriile profesionale care nu beneficiau de majorări salariale anul trecut și care trebuiau să primească 25% anul acesta nu mai este suportată din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, urmând să fie suportate de spitale.
”Protestăm pentru inechitățile salariale apărute în baza Legii 153, legea unică a salarizării și a Ordonanței 114, care aduce niște modificări în care o parte din colegii noștri au avut pierderi salariale. Au existat cazuri în care infirmieri, brancardieri, chimiști, fizicieni au avut pierderi salariale cuprinse între 20 de lei sau chiar 500 de lei, asistenți medicali care au avut pierderi salariale în urma scăderii sporului de sărbătoare pentru sâmbătă și duminică. De asemenea, spitalele care aparțin de Ministerul Sănătății nu au beneficiat în cursul anului trecut nici de voucherele de vacanță iar sporurile sunt la minimum la aceste spitale”, a spus, pentru MEDIAFAX Anca Bobric, prim-vicepreședinte Uniunea Județeană Sanitas Mureș.
Peste 200 de sindicaliști de la Sanitas au protestat și pe 13 martie în fața Ministerului Sănătății. Un protest similar a avut loc și pe 6 martie, când 150 de sindicaliști au protestat în fața Ministerului Finanțelor.