Peste 1.300 de oameni din Pleșa și Poiana Micului își pot părăsi satele doar pe jos sau cu mașini de teren, după ce calea de acces dintre cele două localități și Mănăstirea Humorului a fost luată ieri de apele învolburate ale râului Humor. Între localitățile Poiana Micului și Gura Humorului ar fi trebuit să fie, la această oră, un pod solid din beton, numai că firma care a început lucrările în 2011 nu a reușit să le finalizeze nici acum.
Ca soluție provizorie, peste râul Humor a fost improvizat un podeț din tuburi de beton, care însă nu a rezistat presiunii apelor încărcate cu resturi de lemn și material plastic. Ca urmare, localnicii pot ajunge acum la Mănăstirea Humorului doar prin Cacica, pe un drum pietruit peste Pleșa, circulabil însă doar pe vreme bună. Cazurile de urgență, însă, impun situații de urgență. Ieri, de exemplu, un bărbat de 72 de ani, din Pleșa, care are nevoie de dializă în zilele de marți, joi și sâmbătă, a fost trecut peste râu cu ajutorul pompierilor, pe scheletul de beton al viitorului pod. „Pentru mine este o nebuloasă cum de nu se finalizează lucrări începute de atâta amar de ani. Oamenii sunt nemulțumiți, vin la primărie și se plâng, dar noi nu avem nici o putere, nu este investiția noastră”, ne-a declarat primarul din Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan.
Podul peste Humor are un nou termen de finalizare: 31 august
Potrivit primarului Moldovan, autorizația de construire pentru acest pod a fost eliberată în anul 2010. Un an mai târziu, firma Bella Consulting Construction SRL din Satu Mare a început lucrările, cu Soconi Group Suceava subantreprenor. În august 2013 a fost nevoie de o reautorizare pentru că investiția nu a fost finalizată. Ieri, titularul investiției – Compania Națională de Investiții – a ajuns la concluzia că trebuie reziliat contractul cu Bella Consulting și a încheiat o „minută” în acest sens. Directorul firmei Soconi, Nelu Opincaru, ne-a declarat, ieri după-amiază, că lucrarea a fost încredințată direct firmei sale și de luni, 19 mai a.c., reia lucrările la pod. Noul termen de finalizare a investiției este 31 august 2014. Opincaru a arătat că principala problemă care a întârziat realizarea contractului a fost cea legată de finanțare, afirmând că datoriile Companiei Naționale de Investiții către firma sa se ridică la circa 2 miliarde de lei vechi. Valoarea totală a lucrării este de 2,5 miliarde de lei vechi.
Ploile torențiale și grindina au afectat 13 localități, inclusiv Suceava
Distrugerea drumului de acces Mănăstirea Humorului-Poiana Micului nu a fost singura pagubă provocată în județul Suceava de ploile torențiale de ieri.
Drumul județean ce leagă localitățile Grănicești și Gura Solcii a devenit impracticabil prin spălarea capetelor podului construit din tuburi, iar circulația oamenilor a fost direcționată către o punte pietonală. Cantitatea mare de precipitații a afectat și drumul forestier Șoarecu, din comuna Marginea, într-o zonă în care se află 25 de case. Din fericire, există variantă ocolitoare, atât auto cât și pietonală, pe un alt drum forestier. În comuna Voitinel, apa a spălat capetele unui podeț din tuburi. Circulația auto a fost oprită, iar pentru pietoni există o variantă ocolitoare.
La Dărmănești, ploaia și grindina au afectat drumurile, podețele și culturile agricole.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat: „În toate aceste situații, structurile de intervenție de la nivelul autorităților publice locale și județene sunt pregătite să redea circulației căile de comunicații, în momentul în care cotele apelor vor scădea. Toate structurile Ministerului Afacerilor Interne, membrii comitetelor județene și locale trebuie să acționeze pentru înlăturarea efectelor produse de fenomenele meteo-hidrologice. Prioritatea principală a autorităților publice locale și județene a fost informarea cetățenilor din zonele afectate pentru a ocoli căile de comunicații blocate amintite mai sus, astfel încât să nu le fie pusă viața în pericol”.
Potrivit centralizării efectuate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU)„Bucovina” Suceava, ieri au fost afectate de ploile abundente și de scurgerile de pe versanți localitățile Preutești, Valea Moldovei, Capu Câmpului, Voitinel, Marginea, Mănăstirea Humorului, Grănicești, Drăgoiești, Dărmănești, Adâncata, Vicovu de Sus, Suceava, Gura Humorului (inclusiv Voroneț) și Șcheia.
La o primă estimare, la nivelul acestor localități au fost afectate opt poduri, 19 podețe, cinci punți pietonale, 0,45 kilometri de drum județean, aproximativ 55 de kilometri de drumuri comunale, 2 kilometri de drum forestier, 30 de kilometri de rețea stradală, 28 de hectare de culturi agricole, 70 de hectare de pășuni și fânețe, 15 fântâni și altele.
Au rămas fără energie electrică parțial localitățile Burla și Iaslovăț, și total comuna Volovăț. Aseară, la închiderea ediției, echipele E.ON erau în teren și lucrau pentru remedierea defecțiunilor. De asemenea, pentru îndepărtarea efectelor fenomenelor hidro-meteo periculoase, ISU a intervenit cu 79 de militari, 25 de autospeciale și 19 motopompe.
Evaluarea cantitativă și valorică a pagubelor produse de aceste fenomene se va face, după încetarea manifestării lor, de către o comisie mixtă stabilită prin ordin de prefect

