Peste 100 de copii de etnie ucraineană au participat, în perioada 21-25 iulie 2025, la Școala de vară din Bălcăuți. Sub genericul „Limba ucraineană în universul copilăriei”, pe parcursul celor cinci zile s-au desfășurat activități diverse pentru copii care au avut în atenție învățarea a cel puțin zece cuvinte noi zilnic.
Alături de echipa de lucru a școlii gazdă, Școala Gimnazială Bălcăuți, coordonată de prof. Știubianu Anca, au lucrat profesorii și cele opt studente de la profilul pedagogic din Cernăuți, care au împărtășit cu generozitate din experiența lor didactică.
Curtea școlii s-a transformat într-un adevărat spațiu al copilăriei, cu jocuri care au trezit râsete și entuziasm. Sub îndrumarea echipei de profesori dedicați, copiii, împărțiți în grupe de lucru, au descoperit frumusețea cusăturilor tradiționale, meșteșugurilor și a poveștilor transmise din generație în generație.
Una dintre zile fost dedicată artei prin cântec, dans, pictură. În cadrul atelierului de lectură, participanții au citit, au interpretat și au pus în scenă povești din folclorul ucrainean, redescoperind frumusețea basmelor. Amintiri de neuitat au adunat elevii în excursia desfășurată, la finalul perioadei, în județul Suceava, poposind la Casa memorială Ciprian Porumbescu, la Biserica Albă din Baia, ctitoria lui Ștefan cel Mare, și la Muzeul Apelor din Fălticeni.
- „Povestea care rămâne”
Activitatea de încheiere a taberei, intitulată „Povestea care rămâne”, a fost deosebit de emoționantă și a reprezentat bilanțul muncii colective. Copiii, alături de îndrumători, au pregătit o expoziție impresionantă cu lucrările realizate pe parcursul întregii săptămâni, iar părinții și invitații au putut admira creațiile lor. Spectacolul de final a dat posibilitatea fiecărei grupe să aducă în scenă un strop din ceea ce a învățat, printr-un flashmob desfășurat împreună cu colegii din Ucraina.
Prof. Delia Martineac, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, ne-a spus că Școala de Vară de la Bălcăuți a fost, fără îndoială, o experiență de neuitat pentru toți cei implicați – elevi, profesori, părinți și organizatori. „Dincolo de atelierele creative, cântecele tradiționale, poveștile rostite cu emoție și activitățile educative, această ediție a fost o săptămână a bucuriei împărtășite. A fost, cu adevărat, un mare câștig pentru toți: o lecție despre unitate, despre tradiții care se păstrează vii prin ochii copiilor și despre frumusețea de a învăța împreună”, a mai spus Delia Martineac.
- Participanți
Proiectul a luat ființă la inițiativa lui Ilie Sauciuc, președintele Filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), fiind organizat în parteneriat cu Consiliul Județean (CJ) Suceava, Consiliul Raional Cernăuți, Ucraina, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, Școala Gimnazială Bălcăuți, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul Pedagogic din cadrul Universității Naționale „Iuri Fedkovici” Cernăuți, Primăria și Consiliul Local Bălcăuți.
Deschiderea oficială a Școlii de Vară de la Bălcăuți a avut loc într-un cadru solemn, cu intonarea imnurilor României și Ucrainei. Preoții ortodocși din comună, pr. Petrașuc Daniel, pr. Cucu Cosmin și pr. Cîrstean Ioan, au oficiat o slujbă de binecuvântare a tuturor elevilor și dascălilor implicați în activitate. La eveniment au participat deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Ilie Sauciuc, președintele Filialei UUR Suceava și inspector pentru minoritatea ucraineană în cadrul IȘJ Suceava, Petru Tănase, secretar general al CJ Suceava, Iulian-Petru Chideșa, primarul comunei Bălcăuţi, Ionuț Plecan, viceprimar, Mihaela Pintrijel, directorul Şcolii Gimnaziale Bălcăuţi, Ada Gurska și Oksana Chibiriak – profesoare de la Colegiul Pedagogic din cadrul Universității „Iurii Fedkovici” Cernăuți, Ucraina, Irina Katan și Olga Kaptar, profesoarele delegate de Consiliul Raional Cernăuți, Petru Șoiman, președintele Organizației Locale Bălcăuți a UUR, Fabian Popovici, consilierul UUR, Cristina Chideșa, secretarul Comitetului Județean UUR Suceava, și cadre didactice din comuna Bălcăuţi.