Pesta porcină: Fermierii afectați de obligația sacrificărilor încep să primească plăți compensatorii



Primele plăți compensatorii au ajuns la crescătorii de porci afectați de pierderea animalelor în acțiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de pestă porcină africană, arată un comunicat transmis luni de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA.„Pentru controlul Pestei Porcine Africane (PPA), Guvernul României a aplicat măsuri suplimentare de monitorizare, control și combatere a bolii, astfel încât să se împiedice răspândirea virusului și să se limiteze pierderile generate de evoluția focarelor. Totodată, au fost adoptate acte normative care reglementează compensarea pagubelor crescătorilor de porci cauzate de pierderea animalelor în acțiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, dar și acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreți morți și pentru participarea vânătorilor la vânătoarea selectivă”, menționează ANSVSA.Fondurile necesare sunt asigurate de către ANSVSA, cu încadrarea în bugetul aprobat cu această destinație și rambursate ulterior de Comisia Europeană, în conformitate cu deciziile Grant.Despăgubirile se acordă atât pentru animalele ucise în cazul măsurilor care se întreprind pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, cât și pentru pagube colaterale.„În cazul pestei porcine africane, este interzisă valorificarea produselor și subproduselor de la animalele tăiate, ucise sau altfel afectate”, precizează Autoritatea.Despăgubirile se acordă în baza evaluărilor realizate de Comisia de evaluare care analizează și aprobă valoarea de înlocuire a animalului/animalelor în funcție de: valoarea genetică, valoarea zootehnică, sex, vârstă, greutate, starea fiziologică, categoria de producție, prețul pieței, la data când a avut loc acțiunea de lichidare a focarului de boală și valoarea unitară medie calculată pe baza sumei totale a despăgubirii animalelor sau a produselor în cauză.Potrivit ANSVSA, „plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate, se face la valoarea de piață în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor conform art. 2 lit. a) din Regulamentul nr. 349/2005/CE al Comisiei”.Prin focar de PPA se înțelege „evoluția bolii într-o exploatație care numără unul sau mai mulți porci, la care s-a confirmat infecția cu virusul pestei porcine africane”.ANSVSA menționează că „până la această dată au fost finalizate 51 de dosare de evaluare (aferente despăgubirilor pentru gospodăriile populației), dintre care 34 au fost plătite, iar 16 urmează să fie plătite luni, 30 iulie. Suma alocată acestor despăgubiri este de 130.000 de lei (prețul acordat pe kg este cuprins între 8 și 12 lei, stabilit pe baza criteriilor mai sus menționate)”.De asemenea, „40 de dosare de evaluare sunt în curs de finalizare, urmând a fi transmise către ANSVSA în scurt timp, restul de 349 sunt în diferite stadii de analiză în cadrul Comisiilor de evaluare organizate la nivel județean”.„Reluăm apelul către cetățeni să anunțe imediat medicul veterinar sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Județeană orice caz de îmbolnăvire a porcilor din gospodărie, pentru că vor fi despăgubiți la valoarea de piață a animalelor! Prezintă un risc de răspândire a bolii carnea și produsele din carne provenite de la animalele bolnave, în condițiile în care virusul PPA rezistă până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea de porc congelată”, precizează Autoritatea.ANSVSA solicită „sprijinul și înțelegerea cetățenilor” pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere „gravitatea bolii și consecințele economice grave” generate de apariția ei. „Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, mai arată Aurtoritatea.Convocarea comisiei de evaluare se face de către Prefectul județului, la solicitarea scrisă a Direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București și este constituită din:a) reprezentantul direcției sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București;b) reprezentantul teritorial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu atribuții în stabilirea valorii genetice a animalelor – Oficiul pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie;c) reprezentantul Unității Locale de Decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor desemnat de Prefect;d) reprezentantul Unității Locale de Sprijin, respectiv primarul localității sau reprezentantul desemnat de către acesta.Informații detaliate pot fi consultate urmărind linkul http://www.ansvsa.ro/download/man.oper_.plan_.contingenta/Manual-Operational-Pentru-Interventia-in-Focarele-De-Pesta-Porcina-Africana-editia-2-2018.pdf.



Recomandări

Alertă sanitar-veterinară tot mai apăsată după ce febra aftoasă a dus la pierderea a peste 20.000 de bovine, în Ungaria și Slovacia

Alertă sanitar-veterinară tot mai apăsată după ce febra aftoasă a dus la pierderea a peste 20.000 de bovine, în Ungaria și Slovacia

Crescătorii de porci, loviți din toate părțile din cauza focarelor de pestă africană și, mai nou, de febră aftoasă din Europa

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava

Crescătorii de porci, loviți din toate părțile din cauza focarelor de pestă africană și mai nou de febră aftoasă din Europa

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava