Persoanele care apelează la presă (scrisă sau electronică) și la informațiile publicate pe internet pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în lume au tendința de a adopta planuri sănătoase de alimentație.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de fundația italiană de cercetare și tratament „Giovanni Paolo II”, care a analizat informațiile obținute de la un eșantion reprezentativ de 1.000 de persoane alese din rândul a 25.000 de participanți la un studiu epidemiologic.
Studiile științifice în domeniul nutriției și alimentației sănătoase fac referire la obținerea informațiilor de la televizor, blamând această activitate și considerând-o un pericol pentru sănătate, în primul rând pentru că reprezintă o unitate de măsură pentru lipsa activității fizice.
Cercetătorii italieni au decis însă să încerce o altă abordare. Studiul lor a avut în vedere capacitatea oamenilor de a se informa prin intermediul mass-mediei, în special apelând la ziare și reviste, dar și la internet. „Am căutat să aflăm dacă oamenii care sunt bine informați adoptă o alimentație mai bună față de cei care nu prea intră în contact cu știrile sau nu au acces la acestea”, a explicat Marialaura Bonaccio, coautor al studiului.
„Rezultatele au arătat că persoanele care obișnuiesc să se informeze – indiferent de sursa aleasă – reușesc să adopte o alimentație mai sănătoasă, preferând diete asemănătoare celei mediteraneene”, a confirmat colegul acesteia, Americo Bonanni.
„Dieta mediteraneană este considerată cel mai eficient model de alimentație pentru faptul că reduce riscul apariției unor boli cronice sau neuro-degenerative. Am constatat că persoanele mai informate nu doar știu că este indicat să mănânce anumite alimente, ca de exemplu fructe și pește proaspăt (elementele de bază ale dietei mediteraneene) și să evite să consume alimentele mai nesănătoase, ci chiar reușesc să adopte cu succes un astfel de stil de viață, având mai multă grijă de sănătatea lor”, a concluzionat Bonanni.