“Nu ești singur”

Persoanele care suferă de cancer pot beneficia de psihoterapie gratuită



Psihologul și psihoterapeutul Irina Anda Babău
Psihologul și psihoterapeutul Irina Anda Babău

Persoanele care suferă de cancer pot beneficia de terapie gratuită, în fiecare joi, de la ora 17:30, la sediul Asociației „Trup, Minte și Suflet” (TMS), situat pe str. Mihai Eminescu, nr. 10, camera 3 (parter), unde s-a constituit un grup de suport, format din specialiști, un psihoterapeut, pe lângă care vor fi cooptate și alte cadre medicale, care încearcă să ajute persoanele care sunt afectate de această boală să treacă mai ușor peste traume.
Psihologul și psihoterapeutul Irina Anda Babău (master în Terapii de cuplu și familie, specializare în Psihoterapie Experiențială și Hipnoterapie, inițiere în Terapia Centrată pe Emoții – Iceeft-International Centre For Excellence In Emotionally Focused Therapy, cu Judith Kelner, SUA) ne-a spus că „fiecare clipă din viață trebuie prețuită. Chiar și cea pe care o împarți cu boala. Grupul de suport pentru persoanele care suferă de cancer oferă un cadru securizant, având o valoare demonstrată în zeci de ani de studii științifice prin care au fost evidențiate îmbunătățirile asupra calității vieții, cu efecte asupra supraviețuirii în urma unui astfel de diagnostic”.
„Nu există de ce, pentru cine, are rost? Luptă!”
Sucevenii care suferă de cancer trebuie să știe că nu sunt singuri. Spaima, revolta, disperarea, confuzia sunt trăirile celui care se trezește uneori peste noapte cu un astfel de diagnostic și care trebuie să știe că poate fi ajutat să treacă mai ușor peste aceste temeri.
„Senzația trăirii unui coșmar și totuși… cancer! Inevitabil, întreaga viață aleargă prin fața ochilor și în genunchi sufletul caută să se agațe de ceva, orice care să îl transpună acolo unde era ieri, doar el, fără cancer. Acolo unde ieri părea infinit și mâine era prea departe. Acolo unde era timp pentru toate și timpul chiar trecea greu. Azi timpul curge altfel. De azi se împarte la doi și începe lupta. Orice secundă pare desprinsă din scene de zbucium. Și zbucium este! Încet, încet, încep să se așeze gândurile și după revoltă și negare apare resemnarea. Nimeni nu pierde lupta decât atunci când renunță la ea. De fapt, nu ești învins decât atunci când refuzi lupta”, a explicat psihoterapeutul Irina Anda Babău, care îi așteaptă pe suceveni la cabinet, pentru a-și deschide sufletul, pentru a primi ajutorul gratuit al specialiștilor.
„Chiar dacă viitorul este incert, cât timp încă respiri trebuie să lupți”, „Motivația dispare, argumentele pălesc, dar tu trebuie să lupți”, „Puterile părăsesc trupul, tristețea frânge sufletul, pământul fuge de sub picioare și nesiguranța învăluie trăirea. Luptă! Nu există de ce, pentru cine, are rost? Luptă! Luptă! Luptă! Dar luptă cu dragoste, cu împăcare, cu iertare, cu încredere și cu speranță!” sunt doar câteva dintre îndemnurile pe care specialiștii le au pentru sucevenii afectați de cancer.
“Sprijin emoțional, înțelegere și resemnificare a bolii, toate acestea pot da un alt sens vieții”
Specialiștii de la Asociația „Trup, Minte și Suflet” (TMS) îi îndeamnă pe suceveni să participe la întâlnirile programate în fiecare joi, pentru că „aici își pot exprima și înțelege mai bine tot ceea ce simt cu privire la o suferință copleșitoare, nu se mai simt singuri, dăruiesc propria experiență și câștigă din experiențele celorlalți, au o tendință mai scăzută de a pierde controlul, pot fi ajutați să gestioneze mai bine stresul care acompaniază tratamentul, găsesc un sprijin informațional, moral și legal. Întindem mâna pentru o atingere blândă pentru persoanele care suferă de cancer”.
Oamenii care suferă de cancer trebuie să înțeleagă faptul ca rușinea și orgoliul nu sunt decât obstacole în calea redobândirii unei stări de echilibru. Tăria psihică și înțelegerea, deschiderea sufletului, după cum a completat psihoterapeutul Irina Anda Babău, „pot ajuta organismul să fie mai puternic și mai rezistent în fața bolii”.
Specialistul a completat că a avut onoarea de a se întâlni cu „învingători, în fața cărora cancerul a pierdut lupta”.
„Cu siguranță există și persoane care se luptă încă, ce au ajuns resemnate în acest război sau care nu găsesc forță să reacționeze. Le așteptăm să ia parte la ceea ce am inițiat, pentru că vor avea acces la informații, la experiențe extrem de interesante, care schimbă viețile celor care intră în contact cu ele. Curaj, motivație, atitudine optimistă, credință, dorința de a trăi, cunoștințe despre parcursul medical, sprijin emoțional, înțelegere și resemnificare a bolii, toate acestea pot da un alt sens vieții”, este îndemnul psihoterapeutului.
Pentru mai multe informații, cei interesați pot suna la numărul de telefon 0755 291 122.



Recomandări

Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului – moment de rugăciune și comuniune în secțiile de oncologie din Spitalele din Suceava

Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului – moment de rugăciune și comuniune în secțiile de oncologie din Spitalele din Suceava
Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului – moment de rugăciune și comuniune în secțiile de oncologie din Spitalele din Suceava