Elemente noi

Persoane importante din primării sucevene, în vizorul DNA în dosarul subvențiilor ilegale acordate de APIA



Până în prezent, principalii inculpați din acest dosar sunt Dorel Gheorghe Benu, fost director general al APIA România, și Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava
Până în prezent, principalii inculpați din acest dosar sunt Dorel Gheorghe Benu, fost director general al APIA România, și Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava

Ancheta în dosarul subvențiilor ilegale acordate de APIA Suceava aduce elemente noi de la o zi la alta. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, sunt pe cale să extindă urmărirea penală și față de alte persoane, dar și pentru noi infracțiuni în cazul celor puși deja sub acuzare.
Potrivit anumitor surse, în scurt timp vor apărea surprize importante în acest caz. Mai exact, este vorba de persoane cunoscute din mai multe primării ale județului Suceava care au sprijinit această grupare. Este vorba de oameni cu răspundere în administrația locală, care au eliberat adeverințe false prin intermediul cărora anumiți fermieri, dar și o serie de biserici și mănăstiri, au beneficiat de subvenții din fonduri europene.
În ceea ce privește fermierii din județ, procurorii DNA Suceava au suficiente date din care rezultă că în aproximativ 600 de dosare s-au acordat subvenții fără ca titularii să fi avut acest drept.
Pentru ca acest mecanism să funcționeze, persoane cu funcții de conducere dar și responsabilități în domeniul acordării subvențiilor au închis ochii, iar de multe ori trecerea cu vederea a ilegalităților a putut fi posibilă doar contra unor sume de bani oferite drept mită.
200 de biserici și mănăstiri, suspectate că au luat fonduri ilegale
În afara persoanelor fizice care au beneficiat ilegal de bani europeni, în anchetă apar și foarte multe indicii despre implicarea reprezentanților Bisericii din Bucovina în aceste manevre dubioase. Ancheta aflată în derulare vizează circa 200 de biserici și mănăstiri din județ, care au beneficiat de adeverințe false de la primăriile la care sunt arondate. Cu ajutorul acestor documente, deși nu dețineau animale sau terenuri, iar în alte situații nici animale și nici terenuri, reprezentanții celor 200 de lăcașuri de cult au încasat sume importante din partea APIA Suceava.
O expertiză este în lucru, iar cel mai probabil la începutul lunii viitoare se va stabili cu exactitate care a fost „contribuția” fiecărei biserici și mănăstiri la frauda estimată la cinci milioane de lei din fondurile europene atrase în județul Suceava prin intermediul APIA.
Cine sunt inculpații din acest dosar
Până în prezent, principalii inculpați din acest dosar sunt Dorel Gheorghe Benu, fost director general al APIA România, și Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava. Cei doi au fost arestați inițial la domiciliu, dar ulterior Curtea de Apel Suceava a dispus măsura controlului judiciar.
Tot calitatea de inculpat o are și Eugen Mogoș, directorul înlocuit pentru câteva săptămâni de la conducerea APIA Suceava și între timp repus pe funcție, dar la Călărași.
DNA Suceava îi mai cercetează pe consilierul județean Ioan Piticari, pe medicul veterinar Neculai Toma, dar și pe o serie de angajați de la APIA București și APIA Suceava.
Dintre angajații APIA Suceava au calitatea de inculpat Lya Chiriac, Ionela Melania Blanariu și Nicoleta Cheler. Lista inculpaților îi mai cuprinde pe fostul primar din Câmpulung Moldovenesc Gabriel Constantin Șerban, dar și pe un angajat al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, Lucian Ciobanu.
Delia Moldoveanu conducea în realitate APIA Suceava
Delia Moldoveanu, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, este considerată de anchetatori unul dintre capii rețelei care a fraudat bugetul fondurilor europene. Funcționara APIA Suceava este cercetată pentru următoarele infracțiuni: acordarea de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; dare de mită, respectiv omisiunea sesizării.
„Rolul esențial al directorului executiv adjunct Moldoveanu Delia era de a proteja activitatea infracțională a consilierilor și șefilor de serviciu din cadrul APIA CJ Suceava, prin influența și relațiile pe care le avea la nivelul APIA Central București și apoi cu factori de decizie și control din cadrul direcțiilor agenției (DACIS, IACS etc.). Analiza acțiunilor derulate de Delia Moldoveanu relevă faptul că aceasta conduce în mod nemijlocit activitatea Centrului Județean Suceava al APIA în baza relațiilor importante pe care le are și cultivă la nivelul APIA București și în mediile de influență ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.
Directorul general al APIA, îngerul păzitor al Deliei Moldoveanu
Pentru a-și putea continua acțiunile fără a fi călcată pe bătături, Delia Moldoveanu își crease o adevărată rețea de prieteni, cunoștințe și relații la nivelul APIA Central. Printre aceștia se număra însuși directorul general, Dorel Gheorghe Benu.
„Deși lua cunoștință despre neregulile care adeseori îmbrăcau forma penală, inculpatul Benu Gheorghe Dorel, în loc să adopte atitudinea legală de a sesiza organele judiciare, a preferat să îi dea sfaturi inculpatei Moldoveanu Delia cu privire la modul în care să procedeze referitor la solicitările din partea DNA de a comunica date necesare pentru desfășurarea prezentei anchete penale, astfel încât să îngreuneze verificările care se efectuează în prezentul dosar penal. De asemenea, răspunsurile întocmite pentru organele de urmărire penală de Delia Moldoveanu erau studiate de Benu Gheorghe Dorel, pentru ca acestea să nu-i incrimineze pe funcționarii APIA CJ Suceava. Deși DNA ST Suceava a mai transmis în atenția directorului Benu Gheorghe Dorel un număr de 6 solicitări privind verificarea dosarelor de acordare a subvenției și în special a modului în care funcționarii APIA CJ Suceava nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu, acestea au rămas fără răspuns”, se arată în comunicatul DNA Suceava.
Pentru că bunele relații pe care și le cultivase la București erau deja de notorietate, o parte dintre angajații APIA Suceava îi cereau Deliei Moldoveanu să intervină pe lângă directorul general Benu în vederea efectuării unor plăți preferențiale în ceea ce privește o serie de drepturi bănești câștigate în instanță.
Subvențiile ilegale au fost acordate în perioada 2010-2013
Potrivit procurorilor DNA Suceava, toată activitatea infracțională era extrem de bine organizată.
„La nivelul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură Centrul Județean Suceava, funcționari cu atribuții de verificare și aprobare a dosarelor de subvenție au admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafață sau în domeniul zootehnic unor persoane fizice, juridice, parohii și mănăstiri, ce nu îndeplineau condițiile de eligibilitate. Astfel au fost solicitate/acordate subvenții, în perioada 2010-2013, cu încălcarea legii și nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunităților Europene și de la bugetul de stat, într-un număr total de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploatații agricole, asociații zootehnice și I.F. cu acest domeniu), precum și în cazul unor parohii și mănăstiri din județul Suceava ce nu desfășurau activități agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare pentru o valoare de 1.761.371,41 lei, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenții în valoare de 2.374.857,80 lei, pentru parohii și mănăstiri din județul Suceava)”, se arată în comunicatul procurorilor anticorupție.
Continuă cercetările și față de comisarul-șef Ioan Crap
O altă persoană inculpată în acest dosar și față de care continuă cercetările este comisarul-șef Ioan Crap. Fostul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava este cercetat pentru că ar fi intervenit pe lângă un subaltern pentru ca acesta să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu. Mai exact, agentul Alexandru Tauciuc a oprit-o în trafic pe Delia Moldoveanu, care circula cu viteză peste limita admisă. Aceasta și-a contactat fratele, pe preotul Tiberiu Costiuc, care l-a sunat pe preotul Cătălin Axinte pentru a cere ajutor. La rândul său, acesta l-a sunat pe comisarul-șef Ioan Crap pentru ca fosta directoare adjunctă a APIA Suceava să nu rămână fără permis de conducere. Fostul șef al IPJ Suceava neagă că ar fi intervenit pe lângă subalternul său, care i-a dat doar un avertisment Deliei Moldoveanu. Ulterior, preotul Tiberiuc Costiuc i-a oferit agentului Alexandru Tauciuc trei sticle de vin și trei cobze de păstrăv, bunuri pe care procurorii DNA Suceava le consideră prețul „tranzacției”.



Recomandări

Un comisar de la Garda Forestieră a recunoscut că a luat mită și a încheiat un acord cu procurorii DNA Suceava

Un comisar de la Garda Forestieră a recunoscut că a luat mită și a încheiat un acord cu procurorii DNA Suceava
Un comisar de la Garda Forestieră a recunoscut că a luat mită și a încheiat un acord cu procurorii DNA Suceava

Se apropie o nouă campanie privind subvențiile din agricultură. APIA Suceava, ca de obicei, corigentă la informarea fermierilor

Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură dă startul Campaniei de informare pentru primirea Cererilor de Plată în anul 2025
Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură dă startul Campaniei de informare pentru primirea Cererilor de Plată în anul 2025