Perioada de tranziție privind normele de calitate a laptelui, prelungită până în decembrie 2013



Perioada de tranziție pentru alinierea la cerințele comunitare a laptelui crud de vacă produs în România a fost prelungită cu un an, până la 31 decembrie 2013, a anunțat joi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Aceasta este cea de-a treia derogare primită în domeniu de la Comisia Europeană.
„Aprobarea solicitării României de prelungire a perioadei de tranziție pentru alinierea la cerințele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România, până la 31 decembrie 2013, reprezintă nu numai un câștig pentru fermierii români. Această perioadă suplimentară pe care noi o primim trebuie să fie una în care fermierii, producătorii, procesatorii trebuie să facă toate eforturile necesare pentru ca, după expirarea acestei perioade, alinierea la cerințele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România să fie finalizată”, a declarat într-un comunicat Radu Roatiș-Chețan, președintele ANSVSA.
Comitetul Permanent pentru Lanțul Alimentar și Sănătatea Animală, organism al Comisiei Europene, a precizat că toate unitățile care au beneficiat de o perioadă de tranziție pentru a îndeplini cerințele și-au îndeplinit angajamentele.
„În ce privește calitatea laptelui, s-au depus eforturi considerabile și s-au înregistrat progrese, însă producătorii au solicitat o perioadă de tranziție suplimentară, până la 31 decembrie 2013, pentru ameliorarea calității laptelui crud și implicit a sistemului de colectare a laptelui și a igienei de la fermele de vaci de lapte și unitățile de procesare a laptelui”, se arată în comunicatul ANSVSA.
În urma acestei măsuri, românii care cresc un număr mic de animale au posibilitatea de a-și valorifica pentru cel puțin încă un an laptele, iar unitățile de procesare pot procesa și vinde în continuare în România produsele respective.
Potrivit unui raport prezentat în vara acestui an de către ANSVSA Comisiei Europene, din totalul de 784.200 de exploatații pentru producția de lapte de vacă existente în România, cu un efectiv de 3.110.000 capete, circa 540.000 (85%) sunt cele cu un efectiv de 1-3 capete de bovine și totalizează peste 930.000 animale.
În plus, doar 80% din laptele furnizat de crescătorii de bovine din România fabricilor de procesare, este conform cu reglementările europene.
Estimarea realizată de către ANSVSA la finele raportului prezentat Comisiei Europene a arătat că la sfârșitul precedentei perioade de tranziție acordateanterior României (31 decembrie 2012), aproximativ 19% din laptele crud de vacă livrat la unitățile de procesare nu va putea atinge conformitatea cu parametrii de calitate prevăzut de reglementările europene.
Termenul stabilit inițial pentru alinierea la cerințele privind calitatea laptelui a fost stabilit pentru iunie 2008. Perioada de tranziție a fost prelungită ulterior până la 31 decembrie 2009, și din nou pentru decembrie 2011.