Un număr de aproape 400 de firme din sectorul cărnii și al laptelui vor beneficia de o perioadă de tranziție, până în 2009, pentru alinierea la noile norme de siguranță alimentară, intrate în vigoare la 1 octombrie, a anunțat, ieri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Un număr de 246 de firme au activități în sectorul cărnii roșii, iar alte 141 lucrează în domeniul laptelui, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
În industria alimentară românească funcționează circa 800 de firme, dintre care aproape jumătate, respectiv 395 de firme, sunt unități de procesare a cărnii roșii. Celelalte companii activează în domeniul procesării cărnii de pasăre (53 de firme), în sectorul laptelui – 329 și peștelui – 28, potrivit datelor ANSVSA.
Circa 300 de firme vor exporta pe piața comunitară, de la 1 ianuarie 2007, produse alimentare de origine animală.
Produsele obținute în unitățile aprobate pentru schimburi intra-comunitare vor purta o marcă de sănătate de formă ovală, iar cele realizate în unitățile aflate în perioada de tranziție vor avea o marcă de sănătate de formă rotundă.





