Salvamontiștii suceveni atenționează turiștii că în zonele de munte riscul de avalanșe este sporit în această perioadă. Avertismentul a fost transmis de Voicu Raia, șeful Serviciului Salvamont Suceava, în contextul ninsorilor abundente de la finalul săptămânii trecute, dar și al accidentului din Retezat soldat cu moartea copiilor-alpiniști Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi.
Cel mai mare pericol de avalanșe este în Călimani și Suhard, dar și pe curba de nivel din Giumalău, unde s-au acumulat cantități mari de zăpadă.
„Fețele nordice ale celor trei masive trebuie ocolite și evitate. Nu sfătuim pe nimeni, oricât de bine echipat ar fi, să se aventureze pe traseele unde zăpada atinge și 1,5 metri. E un risc prea mare pentru a se produce accidente care pot avea consecințe dintre cele mai grave. Nici pentru cei mai experimentați alpiniști nu cred că este indicat să urmeze trasee sau să întreprindă alte acțiuni montane până nu se va topi zăpada, iar riscul de avalanșe va fi mult diminuat sau eliminat complet”, a arătat Voicu Raia.
În altă ordine de idei, șeful Serviciului Salvamont Suceava a anunțat că drumul TransRarău s-a redeschis și este circulabil din ambele direcții, atât dinspre Chiril, cât și dinspre Pojorâta.
Având în vedere că luni, 1 mai, este zi liberă, este de așteptat ca numărul turiștilor care ajung în zona masivului Rarău să fie mult mai mare. Sfatul salvamontiștilor este acela ca persoanele care ajung pe platoul Rarău să aibă un echipament cât de cât adecvat, cu ghete și haine mai groase, chiar dacă vor opta doar pentru plimbări mai lejere pe trasee accesibile.