Dosarul în ceea ce-l privește pe Ionuț Vartic, fostul șef al Gărzii Financiare Suceava, a ajuns la final. Curtea de Apel Suceava a pronunțat ieri soluția definitivă, una care este mai mică decât cea de la instanța inferioară. Astfel, în loc de 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere s-a decis o pedeapsă de 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și un termen de încercare de 2 ani. Vartic a fost găsit vinovat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și a fost achitat pentru complicitate la delapidare.
În același dosar i s-a redus pedeapsa și lui Corneliu Ciuchea, administratorul firmei Valea Obcinilor. Acesta primise inițial 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, dar Curtea de Apel Suceava a redus-o la 2 ani și 4 luni cu suspendare sub supraveghere. A treia persoană care a primit condamnare în dosar este Lucica Botușanu, administratorul de la SC Botușanu Com SRL Fălticeni, care a primit 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
Al patrulea inculpat din acest dosar, Filuță Cerlincă, administratorul pensiunii “La Filuță” din Mălini, a fost achitat de judecătorii suceveni.
Trebuie spus că Filuță Cerlincă a fost acuzat că l-ar fi sprijinit financiar pe Ionuț Vartic cu ocazia unei petreceri, lucru care nu s-a putut dovedi cu probe.
„Doctorul” care venea în ajutor
Procurorii DNA au detaliat și ce anume s-a întâmplat pe filiera Ionuț Vartic – Corneliu Ciuchea. Mai exact, în zilele de 15 mai, 17 iunie și 5 decembrie 2014, Ionuț Vartic, în calitate de inspector-șef antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava – Serviciul Control nr. 5, i-a transmis sms-uri lui Corneliu Ciuchea, în vederea transmiterii mai departe de informații ce nu erau destinate publicității, pe care le obținuse în virtutea funcției sale, devoalând controale inopinate ce urmau să fie efectuate la diverși agenți economici de către inspectori antifraudă.
„Scopul acestor divulgări a fost, pe de o parte, încercarea de a proteja operatorii economici agreați de Ciuchea Corneliu, iar pe de altă parte de a obține pentru sine bunuri și foloase necuvenite. În perioada martie – noiembrie 2014, inculpatul Ciuchea Corneliu a pretins și a primit de la inculpata Botușanu Lucica suma totală de 90.000 lei, în tranșe lunare de câte 10.000 lei, lăsând-o să creadă că, prin influența pe care o are asupra unui funcționar public neidentificat numit «Doctorul», ar putea determina protejarea firmei acesteia din urmă în ceea ce privește controalele fiscale”, se arăta în comunicatul DNA din momentul trimiterii în judecată.
Unde ajungeau informațiile
Potrivit procurorilor DNA, pe 15 mai 2014, „inculpatul Vartic Ionuț-Daniel a devoalat, către inculpatul Ciuchea Corneliu, date confidențiale privind organizarea unui control inopinat la un complex comercial situat în zona industrială a municipiului Suceava, de către inspectorii DRAF Suceava. Divulgarea a avut drept scop asigurarea protecției unei societăți comerciale cu care Ciuchea Corneliu derula activități comerciale și care avea două puncte de lucru în complexul respectiv”.
O lună mai târziu, pe 17 iunie 2014, șeful Serviciului Nr. 5 din DRAF Suceava i-a transmis administratorului firmei Valea Obcinilor informații confidențiale prin intermediul cărora a dezvăluit date despre acțiunile de control în teren pe care echipele de inspectori antifraudă urmau să le desfășoare pe raza municipiului Fălticeni.
Procurorii DNA susțin că după ce a primit aceste date, Corneliu Ciuchea a contactat-o pe Lucica Botușanu și a avertizat-o despre sosirea echipelor de inspectori. Informația ar fi ajuns imediat și la urechile celorlalți agenți economici, parteneri de afaceri.
„În contextul în care una dintre echipe a demarat inspecția la un punct de lucru al firmei persoanei inițial avertizate, identificând plusuri în gestiune față de înregistrările casei de marcat, și intenționa să aplice o contravenție de 8.000 de lei, persoana respectivă l-a contactat pe Ciuchea Corneliu, căruia i-a solicitat sprijinul. Principalele temeri ale acesteia erau legate de eventualitatea unui control la un depozit angro situat în Fălticeni și de posibilitatea închiderii temporare a activității firmei. Din actele de la dosar a rezultat că inspectorii Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava s-au limitat la aplicarea contravenției de 8.000 de lei, fără să închidă activitatea și fără să extindă controlul la celelalte puncte de lucru ale firmei”, se arăta în comunicatul DNA.
Cea de-a treia faptă care i se impută lui Ionuț Vartic s-a petrecut pe data de 5 decembrie 2014. În acea zi, în baza unui ordin al președintelui Direcției Generale Antifraudă Fiscală și sub coordonarea unei echipe din cadrul acestei instituții, inspectori din cadrul DRAF Suceava au efectuat controale la diverse societăți comerciale aflate în județul Suceava.
„Înainte de deplasarea echipelor de inspectori pe teren, Vartic Ionuț Daniel, în virtutea funcției deținute, a fost informat cu privire la efectuarea controalelor, aflând la scurt timp și firmele care erau vizate de verificări. În vederea anunțării reprezentanților unor societăți comerciale protejate cu privire la iminenta desfășurare a controalelor, Vartic Ionuț Daniel i-a comunicat informația lui Ciuchea Corneliu, care la rândul său a transmis-o altor persoane. Datorită relațiilor apropiate cu Ciuchea Corneliu, Vartic Ionuț Daniel l-a prevenit pe primul menționat cu privire la efectuarea controalelor încă dinainte de a lua cunoștință de tematica și societățile comerciale vizate, în așa fel încât acesta să își poată lua măsurile necesare evitării constatării unor eventuale nereguli de către organele de control”, se mai specifica în comunicatul DNA.