PE: Consumatorii vor avea informații mai clare și mai lizibile pe ambalajele alimentare



Consumatorii vor putea face alegeri în mai bună cunoștință de cauză și mai sănătoase atunci când cumpără alimente, acesta fiind principalul obiectiv al noilor reguli UE de etichetare a alimentelor adoptate, miercuri, de Parlamentul European (PE).
Pe viitor, valoarea energetică, precum și cantitățile de lipide, acizi grași saturați, carbohidrați, glucide, proteine și sare vor trebui să fie ușor de observat pe pachetele alimentare, astfel încât consumatorii să poată identifica mai repede aceste informații, potrivit unui comunicat de miercuri al PE.
Raportoarea Parlamentului, Renate Sommer, care a condus negocierile cu Consiliul, finalizate printr-un acord, a afirmat în cadrul dezbaterii care a precedat votul că în ciuda diferențelor politice și ideologice din Parlamentul European, în pofida convingerilor ideologice la nivel național, s-a ajuns „la un compromis foarte bun”.
„Noile reguli ar trebui să asigure informații mai multe și mai bune consumatorilor, pentru ca aceștia să poată alege în cunoștință de cauză atunci când cumpără. Mai mult decât atât, industria alimentară va trebui să beneficieze, la rându-i, ar trebui să existe mai multă stabilitate juridică, mai puțină birocrație și o mai bună legislație în general. … acest lucru este foarte important pentru IMM-uri.(…) mai mult de 80 la sută din sectorul alimentar la nivelul UE este reprezentat de IMM-uri”, a spus Renate Sommer.
Potrivit noilor reguli, valoarea nutrițională și cantitățile de lipide, acizi grași saturați, carbohidrați, glucide, proteine și sare, trebuie să apară într-un mod vizibil pe ambalaj, în formă de tabel, împreună și în același câmp vizual. Toate aceste informații trebuie să fie raportate la 100 de grame sau 100 de mililitri. În plus, aceste informații ar putea fi raportate și per porție.
În prezent, toate ingredientele – incluzând aici substanțele alergene – trebuie să fie specificate pe etichetele alimentelor pre-ambalate. Pe viitor, va fi mai ușor pentru consumatori să observe dacă un produs conține substanțe alergene, odată ce acestea vor fi obligatoriu subliniate în lista de ingrediente. Prin urmare, consumatorii vor găsi informațiile despre alergeni la prima vedere.
Noile reguli prevăd, de asemenea, că informațiile despre alergeni vor trebui făcute disponibile și în cazul alimentelor neambalate, așa cum este cazul mâncării vândute în restaurante sau cantine. În acest caz, statele membre pot lua măsuri în ceea ce privește modalitatea în care vor face disponibile aceste informații către consumatori.
Proveniența anumitor alimente, cum sunt carnea de vacă, mierea, uleiul de măsline, fructele proaspete și legumele, trebuie deja indicată pe etichete în concordanță cu legislația sectorială specifică. Acest lucru a devenit deja obligatoriu acolo unde absența sa ar duce la inducerea în eroare a consumatorului. La solicitarea Parlamentului, această obligație va fi acum extinsă la carnea proaspătă provenită de la porci, oi, capre și păsări. La doi ani de la intrarea în vigoare a noului regulament, Comisia va trebui să introducă regulile de implementare în acest scop.
Pe viitor, s-ar putea decide extinderea etichetării țării de origine la alte categorii de alimente (cum este cazul cărnii folosite ca ingredient, al laptelui sau al alimentelor neprocesate), dar, înainte ca acest lucru să se întâmple, Comisia va trebui să deruleze evaluări de impact pentru a testa fezabilitatea și costurile potențiale ale unor astfel de cerințe de etichetare.
Noile reguli vor asigura totodată că respectivii consumatori nu sunt induși în eroare prin modul de ambalare al alimentelor, cu privire la aspectul, descrierea și prezentarea cu ajutorul imaginilor, toate acestea urmând să fie reglementate mai strict.
De asemenea, alimentele care arată similar cu altele, dar conțin ingrediente diferite, cum este cazul alimentelor „asemănătoare brânzei” având la bază surse vegetale (denumite „alimente imitate”), vor fi ușor de identificat. Acolo unde un ingredient pe care te-ai aștepta să-l găsești în mod normal a fost înlocuit, acest lucru va trebui să fie clar specificat pe partea din față a ambalajului, folosind un font proeminent lângă numele mărcii, se mai arată în acord.
Carnea tocată care conține bucăți de carne combinate trebuie să fie etichetată „carne formată”, aceleași reguli urmând să fie aplicate și în cazul „peștelui format”.
Odată ce legislația va fi aprobată și publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, întreprinderile din industria alimentară vor avea la dispoziție trei ani să se conformeze. Acestea vor beneficia de încă doi ani, deci cinci ani în total, pentru a respecta normele referitoare la declarația nutrițională. Dacă declarația nutrițională este făcută disponibilă voluntar în avans, aceștia vor trebui să se conformeze noilor reguli la o dată anterioară, și anume la trei ani de la publicarea acestora.